Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχτούμε το όργιο των διορισμών

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχθεί και να νομιμοποιήσει το όργιο των διορισμών που προωθεί αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο κανάλι του Alpha το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το κόμμα του  θα ακυρώσει τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων υπαλλήλων που προωθεί η Κυβέρνηση με παράνομο τρόπο, προσθέτοντας βάρη στο Δημόσιο.

«Εμείς απολύσεις δεν θα κάνουμε αλλά αν ένας συμβασιούχος μονιμοποιείται με τρόπο παράνομο δεν θα το δεχτούμε. Παράνομες μονιμοποιήσεις δεν θα δεχτούμε. Αυτά τα κάνει η Κυβέρνηση για να δημιουργηθεί μια νέα φάμπρικα μονιμοποιήσεων», τόνισε.

Συνεχίζοντας ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα δεχθεί τις προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες, όπως για παράδειγμα εκείνες στον κλάδο της Υγείας. “Αλλά ποιες προσλήψεις στην Υγεία;” αναρωτήθηκε. “Εγώ πήγα στον Ευαγγελισμό και διαπίστωσα τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και ανθρώπους που με περίσσευμα καρδιάς προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Στην ερώτηση τι εννοεί, όταν λέει ότι “το κράτος έχει ακόμη λίπος”, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι “οι δαπάνες του Υπουργείου Μεταφορών για τις Αστικές συγκοινωνίες έχουν ξεφύγει κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να έγιναν προσλήψεις που δεν χρειαζόταν, ενώ υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια. Αυτό είναι ο λίπος και θα το διορθώσουμε”.

Θα μειώσουμε δαπάνες του Δημοσίου για να μειώσουμε και τους φόρους

“Αν η Κυβέρνηση προτάξει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τότε είμαι βέβαιος ότι και οι θεσμοί θα δεχθούν να μειώσουν – έστω λίγο- τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά ακόμη κι αν δεν το δεχθούν, θα μειώσουμε δαπάνες του δημοσίου για να μειώσουμε και τους φόρους.

Και το κάνουμε έστω και μονομερώς. Πρέπει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στην χώρα. Κι αν χρειαστεί, ελεγχόμενα, θα εκπέμψουμε ένα μήνυμα επανεκκίνησης της οικονομίας”.

Όσο για τις νέες εισφορές που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “αυτό είναι μια τρέλα. Είναι λάθος η απ΄ευθείας σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα. Επεξεργαζόμαστε μια πρόταση κι όταν είμαστε έτοιμοι θα την παρουσιάσουμε”.

Τι θα γίνει με το καθεστώς διορισμών

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει το καθεστώς διορισμών μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων στην Κυβέρνηση. “Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε στην Βουλή, θα αλλάζει την οργάνωση της Κυβέρνησης. Γίνεται ένα πάρτι διορισμών ενώ η Κυβέρνηση είναι το απόλυτο σκορποχώρι. Θα δημιουργήσουμε ένα πιο σφιχτό κυβερνητικό σχήμα και θα εμπιστευθούμε περισσότερο τους έμπειρους και καλούς δημοσίους υπαλλήλους, αντί να προσλαμβάνουμε μετακλητούς” τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Στην συνέντευξή του  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που είχε την Τρίτη από τον αρχηγό της Αστυνομίας, ότι ήταν στόχος της Πόλας Ρούπα.

“Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους πολιτικούς της προϊσταμένους. Η απόλυτη αδυναμία της Κυβέρνησης να επέμβει στα Εξάρχεια έχει ιδεολογική αφετηρία. Σήμερα, στα Εξάρχεια διακινείται βαρύς οπλισμός. Η Αστυνομία έχει τη βούληση αλλά δεν έχει την πολιτική εντολή… Οι αντιεξουσιαστές είναι οι τρομοκράτες της επόμενης γενιάς. Ο Υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες. Και τον κ. Τσίπρα προσωπικά βαραίνει η ευθύνη για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ… Με χαριστικές διατάξεις αποφυλακίζονται τρομοκράτες. Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσω τον νόμο Παρασκευόπουλου».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί βαθιές τομές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας «με συστηματική δουλειά, με μεθοδικότητα και προσήλωση στον τελικό στόχο». «Η Νέα Δημοκρατία», είπε, «ήταν ταυτισμένη με αυτό που αποκαλούμε παλιό πολιτικό κατεστημένο. Έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Έχει κάνει όμως και λάθη… Η διαδικασία αλλαγών δεν είναι ανώδυνη… Το πιο σημαντικό μας επίτευγμα είναι ότι δεν λαϊκίσαμε».

Απέρριψε την ορολογία «σκιώδης Κυβέρνηση» ενώ συμπλήρωσε: «Δεν επιτρέπω κανένα φαινόμενο αλαζονείας… Η κατανομή των ρόλων στο σχήμα των τομεαρχών αφορά τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη… Η διαδικασία ανοίγματος στην κοινωνία με νέα στελέχη έχει ξεκινήσει… Μετά βεβαιότητας, η επόμενη Κυβέρνηση θα συμπεριλαμβάνει αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ζητούσε εκλογές εάν δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει και να αλλάξει τα πράγματα. «Το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης» είπε «θα είναι το νομοσχέδιο οργάνωσης του κυβερνητικού έργου με αρμοδιότητες… Σήμερα, η Κυβέρνηση είναι το απόλυτο σκορποχώρι».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε «το 2017 να είναι επιτέλους η χρονιά που θα βγούμε από την κρίση. Έχουμε μια κοινωνία καταπονημένη που διψά για μια διέξοδο και για μια εμπεριστατωμένη ελπίδα. Το 2017 να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τον τόπο».