Πετρόπουλος: Δεν θα πληρώνουν εισφορές όσοι δεν έχουν έσοδα

Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος ενώ ξεκαθάρισε πως αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει τίποτα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι για όσους έχουν έως δυο εργοδότες επιμερίζεται η εισφορά σε εργαζόμενο και εργοδότη ενώ υποστήριξε όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 των δικηγόρων, που πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα και τόνισε ότι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών και όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη απολαμβάνει.

Ταυτόχρονα ο κ. πετρόπουλος διευκρίνισε ότι τυχόν εισφορές που έχουν καταβληθεί το 2015 και το 2016 θα αφαιρούνται από τον υπολογισμό που θα γίνει ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα σημειώνοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι.

Με αφορμή την εκκίνηση του ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι πολύ σύντομα το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις και ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Τον Ιανουάριο τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος παρατήρησε ότι θα είναι έτοιμος στις 15 Ιανουαρίου, μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων και τόνισε ότι ανεξαρτήτως φορέα ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους. Παράλληλα επισήμανε ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν σε 18 μέρες μετά την έναρξη του νέου συστήματος, όταν βγει ο πρώτος συνταξιούχος και πρόσθεσε πως το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιότερους ασφαλισμένους όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ενοποίησης καθώς δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και ανέφερε ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών που θα εκδίδονται σε μηνιαία βάση θα βγουν τον Ιανουάριο.