Δ. Τζανακόπουλος: Έξοδος από την επιτροπεία με κοινωνική προστασία

Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται στο κλείσιμο της αξιολόγησης διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» και κατέστησε σαφές ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέρριψε εκ νέου τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει άλλωστε τον Αύγουστο του 2018 ενώ αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Financial Times, επιτέθηκε στους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού συστήματος τόνισε ότι θέλει θράσος να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξωθεσμικές παρεμβάσεις και θύμισε τα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας στη «μάχη» κατά της διαφθοράς.

Για την αποκάλυψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Κυβέρνηση δεν αποκλείει την συμφωνία για διατήρηση του δημοσιονομικού κόφτη για την περίοδο μετά το 2018, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σ’ αυτό δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Το βασικό θέμα είναι αν και κατά πόσο θα μπορέσουμε το 2019 με τα σήμερα ισχύοντα να έχουμε εφικτό πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα», τονίζοντας ότι το θέμα δεν έχει κλείσει.

«Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο. Μπορούμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών απόψεων ώστε να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και αυτός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα τρία τελευταία τρίμηνα του ’16, η υπεραπόδοση των εσόδων και η σταδιακή μείωση της ανεργίας δεν δικαιολογούν καθυστερήσεις εκ μέρους κανενός για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Πρέπει να έχουμε άμεσα θετικές εξελίξεις για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να μπούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Να προετοιμαστούμε για να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές» και εκτίμησε ότι υπάρχουν όλα τα δεδομένα για θετικές εξελίξεις.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεγάλη ανησυχία και να εκφράσουμε το αποτροπιασμό μας για όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα. Σε αυτό το ταραγμένο γεωπολιτικό σκηνικό η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και στα δύο ανοιχτά θέματα, το Κυπριακό και το προσφυγικό» και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και την μεγάλη του ανησυχία.