Δ. Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

«Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού έχουν τεθεί οι στόχοι και έχουν μπει οι βάσεις για την ελληνική οικονομία για το 2017. Ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση, έκλεισε για άλλη μια φορά το σενάριο των εκλογών, ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη “συμμαχία των προθύμων”» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Επίσης υπογράμμισε ότι “οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος” και πρόσθεσε ότι “η θέση της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018”.

Σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση».

Επιπλέον τόνισε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει, «θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ» και υποστήριξε ότι για άλλη μια φορά «αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμεύσει την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030».

Ψέματα και λάθη από το ΔΝΤ

Σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο κ. Τζανακόπουλος με αφορμή το άρθρο των Τόμσεν – Όμπστφελντ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «προξενεί απορία ότι αυτοανερούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις για 3,5% και ότι θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας» και χαρακτήρισε ψευδείς και λανθασμένες οι αναφορές που γίνονται στο άρθρο.

Παράλληλα κατηγόρησε το ΔΝΤ για λάθη στις προβλέψεις σημειώνοντας ότι το 2011 ανέμενε ύφεση 2,6% ενώ έφτασε σε 7,1%, το 2012 έβλεπε ανάπτυξη 1,1% και τελικά είχαμε ύφεση 6,6% και το 2013 μιλούσε για ανάπτυξη το 2,1% και είχαμε ύφεση 3,1%. “Τότε”, σημείωσε, “ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές και από τότε άρχισε καταστροφολογικές προβλέψεις”.

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ προέβλεπε 0,6% πρωτογενές έλλειμμα και τελικά υπήρξε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Για το 2016 έβλεπε επίσης έλλειμμα και η οικονομία υπεραπέδωσε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ακόμα και μετά την εγγραφή των 617 εκατ. ευρώ για την 13η σύνταξη. Παράλληλα τόνισε πως δεν ισχύει ότι εξαιρείται το 50% από τη φορολογία μέσω του αφορολόγητου και ότι οι συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των πλούσιων χωρών.

“Θα περιμέναμε να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα το Ταμείο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του επιμένοντας σε πλεονάσματα 1,5% και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί νέα μέτρα. Το Ταμείο οφείλει να επιμείνει στη θέση του έχει εκφράσει ότι είναι αναγκαία η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Για τα εργασιακά

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και με αφορμή τις σημερινές ραδιοφωνικές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μονή απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ». Αντιθέτως, όπως είπε, «πολλοί Ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις θέσεις της ελληνικής πλευράς» και πρόσθεσε ότι «έχουμε στο πλάι μας πολλούς Ευρωπαϊκούς αξιωματούχους και την ίδια την ευρωπαϊκή παράδοση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να κλείσει η β’ αξιολόγηση με μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Παρασκευόπουλου

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου περί αποποινικοποίησης του καψίματος της σημαίας αλλά και για την Χρυσή Αυγή ο κ. Τζανακόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Παρασκευόπουλου. Όπως ανέφερε εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της σημαίας, ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του σχετικού άρθρου. Σχετικά με την Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει κάνει τις σχετικές διευκρινίσεις και πρόσθεσε ότι «θα ήταν προβληματικό για τη δημοκρατία να στερήσει από οποιοδήποτε πολίτη, βουλευτή το δικαίωμα να εκφράζει με παρρησία την άποψη του». Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Τσιρώνη σχετικά με την σημαία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο κ. Τσίρωνης έκανε ένα νομικού χαρακτήρα σχόλιο».