Πριν καλά καλά αρχίσει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές έχει, ήδη, χτυπήσει «κόκκινο». Και το στίγμα που έχει δοθεί είναι σαφές: θα κυριαρχήσει το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, το πώς θα σταθεί η όποια κυβέρνηση εκλεγεί απέναντι στους δανειστές και στο τι θα είναι καλύτερο για τους πολίτες και τη χώρα.
Το δίλημμα «σταθερότητα – αστάθεια», «ασφάλεια – ανασφάλεια» αναμένεται να αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα ενώ είναι, ήδη, προφανές ότι επί τάπητος θα επανέλθει και το δίλημμα που χαρακτήρισε τις εκλογές του 2012 «εντός ή εκτός ευρώ» αλλά πιθανότατα υπό την μορφή του ερωτήματος «χρεωκοπία ή μη χρεωκοπία».
Το κλίμα ήταν, ήδη, εκρηκτικό από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία, ούτως ή άλλως, κύλησε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους με καταγγελίες ένθεν κακείθεν για εκβιασμούς, χρηματισμούς κ.ο.κ. Η ατμόσφαιρα αυτή διατηρήθηκε και τις πρώτες στιγμές μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία, όταν έγινε πια εμφανές ότι η χώρα βαίνει σε πρόωρες εκλογές.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στο Σινέ Κεραμεικός, τη Δευτέρα το βράδυ, έθεσε σειρά ερωτημάτων για το πώς τελικά η χώρα κατέληξε στον κλοιό των μνημονίων, για το αν έγιναν εγκληματικές παραλείψεις ή εσκεμμένα λάθη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και θα αποδοθούν. Και προειδοποίησε να μην γίνει προσπάθεια να φύγει ούτε ένα επίσημο έγγραφο από τα υπουργεία, ούτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την επικοινωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, προκειμένου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προκύψει από τις εκλογές, να έχει πλήρη εικόνα του τι έχει συμβεί. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για κινδυνολογία, ψεύδη και εκβιασμούς προς τους έλληνες πολίτες, που αυτήν τη φορά, όπως είπε, δεν θα πέσουν στην παγίδα.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του ζητήσει και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της διαδικασίας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, υποστήριξε ότι οι εκλογές γίνονται λόγω της κομματικής ιδιοτέλειας του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη θέληση των πολιτών. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θέτουν υπό απειλή τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και εξέφρασε και αυτός από την πλευρά του την άποψη ότι οι πολίτες δεν θα πέσουν στην παγίδα του «λαϊκισμού», όπως είπε.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι ίσως τις μέρες της Πρωτοχρονιάς θα υπήρχε μια «ανακωχή» στην καυτή αυτή μάχη που προαναγγέλλεται για τις υπόλοιπες μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, ήρθε η δήλωση του Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή Χ2 των Γιάννη Πολίτη και Πηνελόπη Γαβρά, στον τηλεοπτικό σταθμό action24, που έκανε σαφή αναφορά στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές αλλά αν βρει «τοίχο», θα ασκήσει πίεση απειλώντας να μην πληρώσει τοκοχρεολύσια για κάποιο χρονικό διάστημα διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να προβεί με το «καλημέρα» σε μονομερείς κινήσεις αλλά ούτε και να θυσιάσει τον ελληνικό λαό στο βωμό της ευρωζώνης.
Οι δηλώσεις του Γ. Τόλιου λειτούργησαν σαν «γάντι» που η κυβέρνηση και κατά κύριο λόγο ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του «σήκωσαν» αμέσως. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για στάση πληρωμών και χρεοκοπία, για επίσημο πρόγραμμα φτώχειας. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ξεκαθάρισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες κηρύσσουν την χώρα μας αυτόματα σε χρεοκοπία και την οδηγούν εκτός ευρώ. «Με μπαγιάτικη κινδυνολογία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει την καταστροφική της πολιτική» ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.
Με αυτά και με αυτά κύλησε η τελευταία μέρα του 2014. Και έδωσε μια καλή πρόγευση για το πώς θα προχωρήσει η προεκλογική εκστρατεία τις πρώτες μέρες του 2015, μία εκστρατεία που προδιαγράφεται να εξελιχθεί σε μία από τις σκληρότερες που έχει ζήσει ο τόπος τα πολλά τελευταία χρόνια.