Κοτζιάς: Η Ρωσία είναι μία «αδύναμη Δύναμη»

Υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία και της επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ τάσσεται η Αθήνα όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους υπουργούς Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο και την προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ρωσία είναι μία «αδύναμη Δύναμη» και πρόσθεσε ότι «είναι δύναμη και διεκδικεί, αλλά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Και είναι μία αναθεωρητική δύναμη που θέλει να αλλάξει τις δομές του διεθνούς συστήματος αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει».

Παράλληλα σημείωσε πως οι σύμμαχοι πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν θεωρούν τη Ρωσία μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και παρατήρησε ότι «στον Ψυχρό Πόλεμο, παρ’ όλη την αντιπαλότητα και διαπάλη των συστημάτων, η Σοβιετική Ένωση ήταν μέρος του Ελσίνκι, μιας αρχιτεκτονικής δομής ασφάλειας. Το κεντρικό ερώτημα σήμερα, είναι εάν θέλουμε να φτιάξουμε μία δομή ασφάλειας ενάντια στη Ρωσία ή μια κοινή δομή ασφάλειας της Ευρώπης με τη Ρωσία».

Καταλήγοντας ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στην περιφέρειά τους, οι Ρώσοι δεν επιφυλάσσουν την ίδια συμπεριφορά όπως σε πιο μακρινές χώρες και σημείωσε ότι «δεν επιθυμούν να αλλάξουν τα σύνορα της Γαλλίας ή της Ισπανίας. Το εγγύς εξωτερικό τους όμως το θεωρούν προνομιακό πεδίο ελέγχου τους. Στη Δύση, αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί διάσταση απόψεων ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί έναντι της Ρωσίας, διότι αυτός που δεν βρίσκεται στο εγγύς εξωτερικό θεωρεί ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες των χωρών που βρίσκονται σε αυτή την ζώνη».