Γερμανός ΥΠΕΞ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάννης

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας έδωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στην “Καθημερινή”, ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη.

«Το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε δημοσίως σαφές ότι η Τουρκιά αισθάνεται δεσμευμένη από τη Συνθήκη.

Προσφυγικό: Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπει την Ελλάδα

Ο Στάινμαγερ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο της κατάρρευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό, στον απόηχο των απειλών εκ μέρους του Ερντογάν ότι θα στείλει στην Ευρώπη τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Όπως είπε, κατανοεί απόλυτα την ανησυχία στην Ελλάδα για μία νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών:

«Πιστεύω, όμως, πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι και αυτή έχει να αποκομίσει οφέλη από τη συμφωνία, όπως και εμείς στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές την τηρούν», ήταν η απάντηση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπει στην τύχη της την Ελλάδα. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να συνεχίσει την προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, καθώς και για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.

Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Στάινμαγερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Κυβέρνηση. Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε ότι είναι σημαντικός εταίρος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η τεχνογνωσία του είναι αδιαμφισβήτητη», συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα του Σταϊνμάγερ

Ο Γερμανός Yπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει το μεσημέρι της Κυριακής μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, την έκθεση «Διαιρεμένες μνήμες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον κ. Στάινμαγερ, ενώ στις 17:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις τους.

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Στάινμαγερ θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.