Σε θέσεις μάχης πριν από το «διαζύγιο»

ΕΝΔΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Έτοιμοι για την ενδοπαραταξιακή μονομαχία με φόντο το 40χρονο ΠΑΣΟΚ είναι, όπως όλα δείχνουν, οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και οι δύο γνωρίζουν ότι μέσα στα προσεχή 24ωρα θα λάβουν οριστικά «διαζύγιο».

Μπορεί ακόμη να κρατούν τα προσχήματα και να επιφυλάσσονται να ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους την ώρα που εκείνοι κρίνουν κατάλληλη, ωστόσο τα επιτελεία τους δεν αφήνουν πια κανένα περιθώριο παρερμηνείας των νέων δεδομένων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανεβάζει ταχύτητα με στόχο να εξασφαλίσει την τρίτη θέση για το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη και να κλείσει κάθε στρόφιγγα διαρροών -στελεχών και ψηφοφόρων- προς το κόμμα Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός από την άλλη πλευρά προγραμματίζει την ανακοίνωση του κόμματος μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, αναμένοντας μέχρι τότε να κλειδώσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους για το νέο ξεκίνημα.

Εμφύλιος

Σε θέσεις μάχης πριν από το «διαζύγιο»

Οι γνωρίζοντες λένε ότι η αντιπαράθεση θα έχει χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου, παρότι τα επιτελεία τους επιχειρούν να αναδείξουν σε πρώτη φάση τα πολιτικά διλήμματα και το διακύβευμα των εκλογών που αφορά στην πορεία της χώρας.

Για παράδειγμα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Παράταξης έκανε εκτενέστατες αναφορές στην «επόμενη μέρα» των εκλογών και τον ρόλο που καλείται να έχει το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας. Υποστήριξε την ανάγκη προγραμματικών συμφωνιών με πρώτο στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή τη συμμετοχή σε κυβέρνηση ενότητας με προοδευτικό πρόσημο, αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στον σχεδιασμό του είναι η συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που δε ήθελε να επισημάνει σε όλους τους τόνους είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη ούτε να προχωρήσει σε διπλές εκλογές, λόγω της αναμενόμενης μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Διαμήνυσε επίσης προς την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες του, «που θα είναι βαριές λόγω της ιστορικής σχέσης με το ΠΑΣΟΚ», και προανήγγειλε τα επόμενα βήματα.

Χθες πάντως ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να «ανάψει το πράσινο φως» για την κάθοδο των υποψήφιων βουλευτών, διατάσσοντας έτσι σε θέσεις μάχης στις εκλογικές περιφέρειες κορυφαία και νέα στελέχη.

Σε συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν για την κάθοδό της τελικά στη Β’ Αθήνας, όπου ως γνωστόν θα δώσουν τη μάχη ο Πύρρος Δήμας (για πρώτη φορά στην εν λόγω περιφέρεια), ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος κ.ά.

Στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις σχετικά με το κόμμα Παπανδρέου) και ο Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος έσπευσε χθες με δήλωσή του να εκφράσει τη διαφωνία του με στελέχη που γνωστοποιούν δημοσίως διαβήματα, απόψεις, επιστολές κ.ά. σχετικά με το «εσωτερικό πρόβλημα».

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι έχει πει την άποψή του και στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου και θα τη διατυπώσει δημοσίως όταν πράξουν από κοινού ή ο καθένας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Χαριλάου Τρικούπη, κοιτώντας τον χάρτη του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έχουν προς το παρόν εστιάσει στον στόχο για τη συμμετοχή στελεχών με ευρεία απήχηση στην παράταξη, όπως του Κώστα Σκανδαλίδη (είναι στη «δύσβατη» Α’ Αθήνας για το ΠΑΣΟΚ), του Δημήτρη Κρεμαστινού αλλά και του Απόστολου Κακλαμάνη.

Εκκλήσεις προς Γιώργο
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκκλήσεις στελεχών προς τον Γιώργο Παπανδρέου να μην ιδρύσει νέο κόμμα. «Στις κρίσιμες αυτές στιγμές για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα, μου έρχονται στον νου τα λόγια του ιδρυτού του, του Ανδρέα Παπανδρέου, προς τον γιο του Γιώργο: ”Δεν φτιάξαμε ένα κόμμα για καρέκλες και οφίκια. Φτιάξαμε ένα κίνημα που θα ζήσει για πολλά… πολλά… πολλά χρόνια”», δήλωσε χθες και ο πρώην υπουργός, επί Ανδρέα Παπανδρέου, Γιάννης Καψής, προσθέτοντας: «Τοις κείνου ρήμασι πειθόμενος, απευθύνω ύστατη έκκληση να μη διασπάσει κανείς το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο γιος του ιδρυτή του. Βαριά η ευθύνη όλων μας απέναντι στην Ιστορία».

«Ας μην είναι ο δρόμος προς τις εκλογές δρόμος μαρτυρίου (via dolorosa)», είναι η χαρακτηριστική φράση με την οποία έκανε επίσης έκκληση προς τους κ. Παπανδρέου-Βενιζέλο ο Γιάννης Σγουρός, ζητώντας να κλείσει τώρα ο καταστροφικός κύκλος της εσωστρέφειας που άνοιξε το 2007.

«Το νέο δημιουργείται με τη σύγκρουση με το παρελθόν», εκτιμά ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος μιλώντας χθες στον Βήμα FM άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα Παπανδρέου είναι προ των πυλών ενώ ήδη έχουν διαμορφωθεί πυρήνες υποστηρικτών ανά την Ελλάδα.

Χθες, εν τω μεταξύ, η Κίνηση για τη Συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Χώρου (κ. Σπίρτζης, Παπασπύρος, Δέδες κ.ά.) έκανε δυναμική εμφάνιση, προσκαλώντας στη «συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να κατευθύνουν προοδευτικά τις εξελίξεις μετεκλογικά».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64116886