Το ταξίδι στην Κούβα και οι επόμενες κινήσεις του Αλ. Τσίπρα-Αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για το χρέος

Ως “μεγάλης πολιτικής σημασίας” χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα. Ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος φαίνεται να του είπε: “Αλέξη κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα του προοδευτικού κόσμου της λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη”. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, τον Πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον Πρόεδρο της Νικαράγουας Ντάνιελ Ορτέγκα. Όλοι οι παραπάνω κάλεσαν τον Πρωθυπουργό στις χώρες τους, ενώ από το Μαξίμου επισημαίνουν το γεγονός, πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που επισκέφτηκε την Κούβα, κάτι που έχει μεγάλη συμβολική αξία για τους Λατινοαμερικάνους.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε τα ξημερώματα, και σήμερα βρίσκεται σε μπαράζ συσκέψεων με το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει βέβαια και του Eurogroup της Δευτέρας. Απ’ ότι φαίνεται, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει για την είσοδο του Ταμείου στο πρόγραμμα και όπως είναι λογικό, στο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αποκλείουν κατηγορηματικά πως θα δεχτούν επιπλέον μέτρα από το 2018 και μετά. Χθες, ο Υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Από την κυβέρνηση ελπίζουν πως τη Δευτέρα θα υπάρξει πολιτική συμφωνία, ενώ προσδοκούν σε οριστική συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Στις 15 του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ στις 18 του μήνα έχει προγραμματιστεί έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Πριν απ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Αμπού Ντάμπι, όπου θα συναντηθεί σίγουρα με τον Φρανσουά Ολάντ και ίσως με την Αγκέλα Μέρκελ και τον Ταγίπ Ερντογάν. Στις 8 του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα, ώστε να συμμετέχει στην τριμερή Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Ένας ακόμα λόγος για να αισιοδοξούν στο Μαξίμου είναι τα γερμανικά δημοσιεύματα, που δείχνουν τον Βόλφανγκ Σόιμπλε σύμφωνο με το σχέδιο του ESM για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η προσδοκία για τη μείωση του 1/5 του χρέους είναι ο συνδετικός κρίκος που κρατάει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενωμένη.  Άπαντες στην Κουμουνδούρου πιστεύουν, πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι τεράστια επιτυχία για την κυβέρνηση, αρκεί τα οφέλη να είναι αντιληπτά άμεσα στην κοινωνία.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δύο δισ. ευρώ θα αντλήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη περίοδο, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης στα πλαίσια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτά τα χρήματα θα βρεθούν από τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Δημοσίου και από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.