Πλεονάσματα, εργασιακά και χρέος στο επίκεντρο της Κυβέρνησης- Θετικό κλίμα από την επίσκεψη Μοσκοβισί

Έξι και σήμερα για το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη και όπως φαίνεται, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα είναι τόσο εύκολο, όσο αρχικά ήλπιζαν στη κυβέρνηση. Χτες στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τα κομματικά στελέχη για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης αλλά και για τα αγκάθια της. Από τα λεγόμενα του Υπουργού των Οικονομικών, φάνηκε πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητάει νέα μέτρα λιτότητας και να θέτει τους δικούς του όρους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΤΑ ΥΨΗΛΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Στη συνέχεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στο οικονομικό συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και τόνισε πως “αν οι δανειστές (οι Ευρωπαίοι εν προκειμένω) επιμένουν να λένε πως το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, τότε ας μειώσουν το στόχο του 3,5% των πλεονασμάτων, και με αυτά τα χρήματα που θα γλιτώσουμε, ας κάνουμε φοροελαφρύνσεις”. Δηλαδή με απλά λόγια, πρότεινε να μειωθούν τα κρατικά έσοδα, αρκεί να μειωθούν οι φόροι των επιχειρήσεων. Για το ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, ότι παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για το αν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα λιτότητας, “μία στάση η οποία δεν είναι σωστή σε μία χώρα που περνάει μία δύσκολη κρίση”.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΛΟΓΩ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Πάντως, από το Μαξίμου συνεχίζει να απορρέει ένα κλίμα αισιοδοξίας για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, και σε αυτό βοήθησε η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών συναντήθηκε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε αισιόδοξος πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το ίδιο καλά με την πρώτη. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης, πως “η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη, αλλά το ταμείο πρέπει να καταλάβει τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε ορισμένα θέματα (φωτογραφίζοντας και προασπίζοντας ουσιαστικά τα ευρωπαϊκά εργασιακά δικαιώματα). Στο ίδιο κλίμα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν, πως δεν θα πάρουν κανένα μέτρο, που αντιτίθεται στα ευρωπαϊκά εργασιακά κεκτημένα.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι δανειστές ήταν αυτοί οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (κάτι που αποδύκνειε η ρητορική Σόιμπλε), όμως ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, πως “στις 5 του Δεκέμβρη πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα για το ελληνικό χρέος, με συγκεκριμένα μέτρα, κάτι που θα είναι σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη”. Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι, ο όποιος χτες στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε, πως μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα είναι “προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ συμπλήρωσε πως “τώρα υπάρχει το μομέντουμ για να γίνει αυτό και όχι σε δύο χρόνια”.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Η Υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε χθες πως η αύξηση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου οφείλεται σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και εκπαιδευτικών, σε μια προσπάθεια που κάνει κυβέρνηση να στηρίξει την υγεία και την παιδεία. Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης στην ΕΡΤ τόνισε πως στις 12 Δεκέμβρη θα θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για 4000 νέες θέσεις στο χώρο της υγείας.