"Στο κενό" η μεσολάβηση Ομπάμα για το χρέος - Δεν "ιδρώνει" το αυτί της Μέρκελ

Την έως τώρα άκαμπτη θέση της Γερμανίας όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν φαίνεται να μπορεί να μεταβάλλει ο Ομπάμα με την επίσκεψή του στο Βερολίνο, καθώς τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βράδυ της Τετάρτης όσο και ο γερμανικό Τύπος φρόντισαν να εξανεμίσουν νωρίς τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς.

«Τελευταίες επιθυμίες προς τον Ομπάμα» χαρακτηρίζει η Süddeutsche Zeitung τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα εκπληρωθούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, “ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα για να τον παρακαλέσει να προωθήσει στο Βερολίνο την ιδέα της ταχείας ελάφρυνσης του χρέους. Ο Ομπάμα θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα, γνωρίζοντας ότι η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Αυτή, αντ’ αυτού, επιδιώκει να πείσει ο Ομπάμα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Αθήνα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η DW σημειώνει ότι «σε ένα σημείο η Μέρκελ αναμένεται να απογοητεύσει τον αμερικανό συνομιλητή της, στο ελληνικό πρόβλημα. Η γερμανική κυβέρνηση κατέγραψε την προτροπή του για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά δεν προτίθεται να ανταποκριθεί σε αυτήν» ξεκαθαρίζει το δημοσίευμα.

Ο Σόιμπλε έδωσε τον τόνο

Να προκαταλάβει την εξέλιξη της συζήτησης Μέρκελ – Ομπάμα για το χρέος έσπευσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση εκδοτικού ομίλου στο Πάσσαου της Βαυαρίας χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανταπόκριση της Handelsblatt. “Όποιος πει τώρα, σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα”, δήλωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, απορρίπτοντας χωρίς δισταγμό τις παραινέσεις Ομπάμα για αναδιάρθρωση του χρέους, παρ’ ότι αυτές διατυπώθηκαν εις τριπλούν.

Δεύτερο “καρφί” από τον Σόιμπλε

Τη θέση του σχετικά με το ελληνικό χρέος επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται επί γερμανικού εδάφους και έχει ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως η λιτότητα δεν είναι ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

“Με όλο το σεβασμό, οποίος μιλά τώρα για ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, δεν βοηθά εκείνους που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην χώρα», δήλωσε ξανά ο Σόιμπλε από τη Βιέννη, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει”, πρόσθεσε.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Ευρώπη από την Αθήνα σε μια πιο γενναιόδωρη συμφωνία με την υπερχρεωμένη χώρα.

Με αυτή του τη δήλωση, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα συναντάται με την Άνγκελα, ο κ. Σόιμπλε προσπαθεί να προκαταλάβει και την τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες Τετάρτη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τη χώρα.

Το θέμα του χρέους αναμένεται να εξεταστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως έχει δηλώσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Πόρτα” και στην Κομισιόν για την λιτότητα

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών άλλωστε, δεν σκοπεύει να κάνει κανένα βήμα πίσω στην πολιτική του και όσον αφορά τη λιτότητα, απορρίπτοντας κάθε άλλη πρόταση απ’ όπου κι αν προέρχεται δείχνοντας “δόντια” και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ενδεικτικό είναι ότι στο κενό έπεσε νωρίτερα την Πέμπτη το αίτημα της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση χαλαρώνοντας τη συνολική δημοσιονομική πολιτική τον επόμενο χρόνο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε δήλωσή του που απέστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «έχουμε μια κριτική στάση στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνολική επονομαζόμενη ‘δημοσιονομική στάση’ της ευρωζώνης».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «υπό το φως των υψηλών ακόμα επιπέδων χρέους στην Ε.Ε., δεν βλέπουμε δυνατότητα για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική».