Αισιοδοξία για Ομπάμα, ικανοποίηση για τα έσοδα απ' το Μαξίμου - Το πρόσωπο-"κλειδί" για το χρέος

Παρότι στη σημερινή επικαιρότητα πρωταγωνιστεί η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, τα ανοιχτά μέτωπα στην κυβέρνηση είναι πολλά. Αισιοδοξία προκύπτει από τα ανεβασμένα (σε σχέση με τις εκτιμήσεις) έσοδα του κράτους καθώς και από τις εξαγγελίες του Παύλου Πολάκη για χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία.

Πιο αναλυτικά:

Στις δυόμιση το μεσημέρι αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Μπάρακ Ομπάμα, με την κυβέρνηση (παρά την ήττα των Δημοκρατικών την προηγούμενη εβδομάδα) να έχει υψηλές προσδοκίες γι’ αυτή την επίσκεψη. Και με τον όρο “υψηλές προσδοκίες” εννοούν άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο την επίσημη στήριξη του Αμερικάνου Προέδρου για τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, δηλαδή το χρέος και το προσφυγικό.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν πως το  πρόσωπο κλειδί στη σημερινή επίσκεψη θα είναι ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Ο κ. Λιου το καλοκαίρι είχε δηλώσει πως πρέπει να δοθεί λύση για το ελληνικό χρέος όσο είναι ο Ομπάμα Πρόεδρος, δηλαδή πριν τις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, από την κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και ότι θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως “βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης είναι να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του χρέους” που αν μη τι άλλο δείχνει την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Πάντως στο τραπέζι θα πέσει και το προσφυγικό αλλά και η ασφάλεια καθώς η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μόνο ήρεμη δεν είναι.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Ψήγματα ικανοποίησης αλλά και αρκετή αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για τα στοιχεία που δείχνουν πλεόνασμα στα κρατικά ταμεία 1,3 δις ευρώ για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για έλλειμμα που θα έφτανε μέχρι και τα 3,5 δις. “Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις” ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ” και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη”.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

478.000 € εξοικονόμησε το ελληνικό κράτος από το γεγονός ότι η Βουλή κατήργησε τους εργολάβους καθαριότητας και προσέλαβε καθαρίστριες από τις δομές κακοποιημένων γυναικών καθώς και μακροχρόνια άνεργες. “Η κατάργηση των εργολαβικών συμβάσεων στην καθαριότητα είχε ως αποτέλεσμα – πέραν της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων – την τεράστια εξοικονόμηση πόρων” έγραψε στο προφίλ του στο facebook ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Την υλοποίηση του προγράμματος για 4.000 προσλήψεις στην Υγεία (που θα χρηματοδοτούνταν από τα χρήματα που θα εισπράττονταν από τον διαγωνισμό για της τηλεοπτικές άδειες) ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Τα 65.000.000 € τα οποία θα προκύψουν από ανακατανομή των εθνικών πόρων, θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει στους υπαλλήλους της Υγείας “πλήρεις αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα”.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΝΔ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

Ένας μίνι πόλεμος ξεκίνησε χτες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την ομιλία του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόδωρου Καράογλου στο Ωραιόκαστρο, όπου χαρακτήρισε ως “ταμπού που πρέπει να αλλάξει” τη μονιμότητα στο Δημόσιο. “Μέρα με τη μέρα το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτεται. Απολύσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους” αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: “ο βουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τους μύχιους πόθους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων”.