Ο Ομπάμα στην Αθήνα: Μεγάλες προσδοκίες και υποσχέσεις "στο παρά πέντε" με θέα την Ακρόπολη

Όλα τα βλέμματα του κόσμου θα είναι στραμμένα αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, όπου αναμένεται να φθάσει ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολλά σε αυτήν την επίσκεψη.

Συγκεκριμένα, το λιγότερο που προσδοκά η κυβέρνηση, είναι η έκφραση στήριξης στην ελληνική προσπάθεια για αναδιάρθρωση του χρέους – αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα και στο παρελθόν –  καθώς και προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός συνεργάτης για τις ΗΠΑ σε μία σειρά θεμάτων, όπως η οικονομία και η τρομοκρατία.

Οποιαδήποτε σαφέστερη διατύπωση για τα θέματα που “καίνε” την ελληνική πλευρά (κυρίως στην οικονομία) από την Κυβέρνηση θα θεωρηθούν επιτυχία. Το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει και ο ίδιος να αφήσει το αποτύπωμά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις – και για λόγους υστεροφημίας – ίσως γίνει αιτία κάποιες από τις ελληνικές προσδοκίες να ικανοποιηθούν.

Για συμβολικούς λόγους άλλωστε, αναζητείται χώρος με θέα την Ακρόπολη προκειμένου να κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος δηλώσεις, μετά τη ματαίωση του αρχικού σχεδιασμού για παρουσία του στην Πνύκα, .

Το πρόγραμμα του Ομπάμα

To πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου – όπως έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, ξεκινά με επίσημη επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 13:30.

Στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ είναι προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου για τις 16:00.

Στις 19:30 ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, άνευ συζύγων, που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την Τετάρτη το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (13:00), και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

“Ασφυκτικά” τα μέτρα ασφαλείας

Κατά την διήμερη παραμονή του Αμερικανού Προέδρου η Αθήνα θα βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας, ενώ τα ξενοδοχεία που θα καταλύσει ο ίδιος και η συνοδεία του, έχουν μετατραπεί σε απόρθητα φρούρια. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή, ενώ ο σχεδιασμός της αστυνομίας και των αρχών εμπλουτίζεται και από αέρος. Μάλιστα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έχουν στρατοπεδεύσει ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, στρατιωτικός εξοπλισμός, αλλά και βυτιοφόρο με καύσιμα, καθώς για λόγους ασφαλείας ο ανεφοδιασμός των οχημάτων του προέδρου δεν πραγματοποιείται από κάπου αλλού.

Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί θα διατεθούν για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα, οι δρόμοι στους οποίους θα κινηθεί θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα, ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα ερευνούν τους χώρους, που θα επισκεφθεί. Ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, θα λάβουν θέσεις στα γύρω κτίρια, ενώ οι αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Την ίδια στιγμή η ΑΔΕΔΥ απεύθυνε πρόσκληση για συλλαλητήριο κατά του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να φθάσει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραμείνει κλειστό για το ευρύ κοινό μέχρι και την Τετάρτη.

Απόρθητο φρούριο ο Αστέρας 

Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο Αστέρας Βουλιαγμένης, στην προεδρική σουίτα του οποίου θα καταλύσει πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος, μοιάζει με απόρθητο φρούριο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές και με πολιτικά, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο.

Μέρος της αποστολής του Αμερικανού Προέδρου θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Ιntercontinental. Εκεί έχει μεταφερθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός (συσκευασμένος σε κούτες), που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και δεκάδες φιάλες ανθρώπινου αίματος, σε περίπτωση που χρειαστούν.