Συνεχίζεται η μάχη για το ΕΣΡ: Αδιέξοδο παρά την πρόταση Βούτση για Κουτρομάνο
Στις τέσσερις το μεσημέρι ξεκινά η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, με την κυβέρνηση να ψάχνει τον μαγικό αριθμό 19, ώστε να συγκροτηθεί επιτέλους το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Τις τελευταίες μέρες, ο Νίκος Βούτσης έχει ξεκινήσει ένα γύρο διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να βρεθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής. Φαίνεται, πως για τη θέση του προέδρου θα προταθεί ο κος Κουτρομάνος, που είναι πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει ακόμα περισσότερο το κόμμα της Πειραιώς. Μια τέτοια πρόταση θα στήριζε και η Ένωση Κεντρώων.
Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά (μέχρι στιγμής έχει ανασταλεί μόλις ένα άρθρο του νόμου), κάτι που σημαίνει πως πρέπει να απαλειφθεί εντελώς η διάταξη για τις τέσσερις άδειες. Υπό αυτή την προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η Νέα Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να συζητήσει με την κυβέρνηση για “υπερκομματικά πρόσωπα κοινής αποδοχής” τα οποία θα συγκροτήσουν το συμβούλιο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους πρώην Προέδρους της Βουλής, εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές (πχ Μεϊμαράκης), τους Προέδρους των διαρκών επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Μεταξύ άλλων, το σώμα είναι υπεύθυνο για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων αρχών. Συνολικά απαρτίζεται από 25 μέλη. Για να υπάρξει συγκρότηση του ΕΣΡ το Σύνταγμα προϋποθέτει συμφωνία 4/5, δηλαδή 19 μελών. Την προηγούμενη εβδομάδα οι θετικές εισηγήσεις ήταν 16 (4 είναι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία είχαν ψηφίσει “παρών”). Θεωρείται δεδομένο πως ΚΚΕ και ΧΑ δε θα ψηφίσουν θετικά ούτε σήμερα.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ;
Η σημερινή θα είναι η έκτη προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Εφόσον πραγματοποιηθεί, το συμβούλιο θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. “Έχουμε κάνει τα πάντα για να ύπαρξη συναίνεση και συνεργασία. Αν στυλώσει και σήμερα τα πόδια η ΝΔ θα δούμε τι θα κάνουμε” διαδίδουν κυβερνητικές πηγές. Και αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρει τον περίφημο “νόμο γέφυρα”, που θα χορηγεί προσωρινές άδειες λειτουργίας στα κανάλια. Ο νόμος γέφυρα θα προϋποθέτει μίνιμουμ 400 εργαζόμενους, θα θέτει κάποια standards στο πρόγραμμα και στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σταθμών, ενώ είναι δεδομένο ότι θα θέτει κάποιο -μεγάλο- χρηματικό αντίτιμο.