Την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι η ελίτ της Δύσης έχει αρχίσει να χάνει, καθώς και ότι το τελευταίο διάστημα ζούμε ιστορικές στιγμές.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και για εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
Για την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ:
«Παρακολουθώ με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το φαινόμενο που η ελίτ της Δύσης έχει αρχίσει να χάνει. Υπάρχουν κάποιες ελίτ πολύ ενθουσιασμένες από την παγκοσμιοποίηση και τον τρόπο που εξελίσσεται, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που ανησυχούν, άνθρωποι που αισθάνονται αποκλεισμένοι από το σύστημα, άνθρωποι που αισθάνονται ότι η ζωή τους καταστρέφεται. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να βλέπουν τους λαούς αφ’ υψηλού, πρέπει να τους βλέπουν όπως πραγματικά οι ίδιοι βιώνουν την πραγματικότητά τους.
Υπό την έννοια αυτή, η εκλογή του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί αυτό το φαινόμενο. Στο εκκρεμές έθνος κράτος – παγκοσμιοποίηση, ο Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit είναι προς την πλευρά του έθνους κράτους, δηλαδή προς την πλευρά του απομονωτισμού όπως λέμε στην πολιτική. Ενώ η Χίλαρι Κλίντον και το Bremain προς την πλευρά της παγκοσμιοποίησης. Σε αυτό το εκκρεμές η ιστορία – γιατί ζούμε πράγματι ιστορικές στιγμές- κάτι μας λέει για την αντίδραση των λαών στο έθνος κράτος».
Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ:
«Ακούω ανθρώπους που φέρνουν τον κατακλυσμό. Η Ελλάδα είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Αμερική και θα έχει καλές σχέσεις και με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση – σήμερα του κ. Τσίπρα, αύριο του κ. Μητσοτάκη- οφείλει και πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Το ίδιο και η Ευρώπη. Είδα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις συγχαρητηρίων του προέδρου Γιούνκερ και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων. Θα πάψει η Ευρώπη να έχει σχέσεις με την Αμερική επειδή εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ; Ο αμερικανικός λαός αποφάσισε και είναι σεβαστή η απόφασή του».
Για την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα:
«Θεωρώ εξαιρετικά καλό που έρχεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, ακόμα και αν είναι απερχόμενος. Θεωρώ ακόμα καλύτερο ότι η ελληνική κοινωνία ωριμάζει. Γιατί το λέω αυτό; Θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν είχε έρθει στη χώρα μας ο Μπιλ Κλίντον, είχαμε τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του. Είχαμε τον κ. Αλέξη Τσίπρα να πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις. Είχαμε και μία δίκη που έκαναν αριστεροί, με εισαγγελέα τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή, ο οποίος είχε προτείνει την ισόβια καταδίκη του τότε Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτά τα ακούμε τώρα και γελάμε, είναι όμως καλό που η ελληνική κοινωνία ωριμάζει. Θεωρώ καλό ότι ο κ. Κοντονής δεν έχει σκοπό να προτείνει την ισόβια καταδίκη του προέδρου Ομπάμα, ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι εκεί για να τον υποδεχθεί και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – που πήγαινε επί σειρά ετών στην πορεία του Πολυτεχνείου και έκαιγε τις αμερικανικές σημαίες- θα πανηγυρίζει για την έλευση του Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό είναι πράγματι καλό για την Ελλάδα, γιατί πρέπει επιτέλους να φύγουμε από τις γραφικότητες της Αριστεράς που μας χαρακτήριζαν για πάρα πολλά χρόνια».
Για το ΕΣΡ:
«Οι διαρροές ότι αν δεν γίνει ΕΣΡ θα φέρουν νόμο – γέφυρα και θα ψηφίσουν μόνοι τους, καλό είναι να μην γίνονται. Ο συνταγματικός νομοθέτης προϋποθέτει συναίνεση της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ ως υπεύθυνο κόμμα έχει κάθε διάθεση να δείξει συναίνεση σε ένα πραγματικό ακηδεμόνευτο, σοβαρό και ανεξάρτητο ΕΣΡ. Η προσπάθεια να μας πουν ότι εάν δεν ψηφίσετε αυτούς που θέλουμε αύριο, τότε εμείς θα σας παρακάμψουμε, δηλαδή προσπάθεια να εκβιάσουν την ψήφο της ΝΔ, μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει».