ΚΕΔΕ: Ετοιμάζεται για 13 Περιφερειακά Συνέδρια με θέμα "Δίνουμε τον λόγο στην Περιφέρεια"

Τη διεξαγωγή 13 Περιφερειακών Συνεδρίων, με θέμα “Δίνουμε τον λόγο στην Περιφέρεια”, προανήγγειλε η ΚΕΔΕ, στο Δ.Σ., της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου, με αρχή το 2015, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

Το πρώτο Περιφερειακό Συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου ως το τέλος Απριλίου,13 Περιφερειακά Συνέδρια, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τους Δήμους, ενώ στις αρχές Μαΐου, η διαδικασία αυτή θα καταλήξει στην πραγματοποίηση του Κεντρικού Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Σκοπός των συνεδρίων είναι να αναδειχτούν τα σοβαρά προβλήματα τοπικά προβλήματα και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοχευμένα, αλλά και να αναλάβουν οι Δήμοι το ρόλο τους, ενώ παράλληλα θα συζητούνται και οι στρατηγικοί στόχοι της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανταποκριθεί στο θεσμικό και συλλογικό ρόλο της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων τα εξής θεματικά ζητήματα:

– Η αναβάθμιση της λειτουργίας των Δήμων, του ανθρώπινου δυναμικού και των σχέσεων με τους πολίτες και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
– Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που απαιτούνται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
– Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
– Η προώθηση εθνικού προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.
– Η προώθηση της οργάνωσης των Δήμων, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.
– Η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων στην προώθηση της απασχόλησης, στην κοινωνική οικονομία, στη διασφάλιση της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
– Η διεύρυνση της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στον χωροταξικό σχεδιασμό, την οργάνωση των πολεοδομικών λειτουργιών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.