Σε εξέλιξη η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με σκοπό τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έπειτα από την πρόταση της Κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας.

Κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, σημειώνοντας ότι μέσα σε μια εβδομάδα η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Το ΣτΕ έχει αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 που θεωρεί μη νόμιμη τη διαδικασία παρατάσεων των προσωρινών αδειοδοτήσεων, που ήταν καθεστώς επί πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και τώρα να υπάρξει τακτοποίηση, γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις για προσαρμογή-συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Τώρα, εντός μίας εβδομάδας γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης. Το λέω γιατί αυξάνονται οι τόνοι περί συμμορφώσεως επί των δικαστικών αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου που προκύπτει από την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα αντιμετωπίζεται μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος: «Ότι είναι αρχηγός κόμματος είναι υπόψη μας. Ο  ίδιος θα μπορούσε να πει ότι “παύω να είμαι αρχηγός”».

(σ.σ. ο Βύρωνας Πολύδωρας στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 είχε ιδρύσει μαζί με τον Χρήστο Ζώη το κόμμα «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» και με Πρόεδρο τον ίδιο).

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προτείνει τον κ. Πολύδωρα ως Πρόεδρο του ΕΣΡ, για τον οποίο έχουν ληφθεί υπόψη τα όποια κωλύματα υφίστανται, από το γεγονός ότι είναι αρχηγός κόμματος.

Οι πρόταση του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ:

– Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας

– Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

– Μέλη οι κ.κ. Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Δένδιας: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία 

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την Κυβέρνηση με καχυποψία. Αυτό έχει να κάνει με την τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε επι μήνες. Αυτό που αποτέλεσε απύθμενη ζημιά στο θεσμικό κύρος της χώρας, είναι η δήλωση Γεροβασίλη, όπου διατυπώθηκαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Δικαιοσύνης. Πέραν αυτών, σε συνέχεια παρατηρήσαμε κάτι που για εμάς είναι περίεργο: η επιλογή υποψηφίου προσώπου έγινε όχι από εσάς, όπως επιτάσσει το άρθρο, αλλά από τον Πρωθυπουργό. Συνιστά ευθεία ανάμειξη στα interna corporis της Βουλής». (σ.σ.  interna corporis: Έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων. Αναφέρεται στη δυνατότητα των δικαστηρίων να κρίνουν κατά πόσον ένας νόμος εναρμονίζεται με το Σύνταγμα).

Για την τροπολογία, τόνισε: «Το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς από την Κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι την κατάθεση τροπολογίας έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι κωλυσιεργούμε για την στελέχωση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση θα έδειχνε την ελάχιστη γενναιότητα, αν καταργούσε πλήρως το άρθρο 2Α και όχι απλά να φέρνει εδώ την αναστολή του. Είμαστε κατά της όξυνσης και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ μέσα από διάταξη και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τους κατάλληλους, για να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Χρήστος Παππάς: Ο κ. Πολύδωρας χαίρει της εκτιμήσεώς μας

Η πλευρά της Χρυσής Αυγής εξέφρασε την εκτίμηση στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα δια στόματος του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά. «Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι του χώρου μας, αλλά χαίρει της εκτιμήσεώς μας -και της προσωπικής θα έλεγα- αν και στεγασμένος επί σειρά ετών σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς».

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς, το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει «παρών». Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».

Λοβέρδος: Να πούμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη

Δύο προϋποθέσεις έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να συναινέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Όπως εξήγησε, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ούτε ισχύουν ούτε καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του νόμου Παππά. Αυτό που γίνεται είναι η αναστολή τους. Θέτουμε δύο προϋποθέσεις:

– Η αναστολή να γίνει κατάργηση.

– Ο Πρόεδρος της Βουλής να εγγυηθεί ότι ο πυρήνας της νέας ρύθμισης δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο υπουργός δεν θα το ξαναλλάξει. Ο κ. Παππάς δεν έχει αξιοπιστία και όφειλε να υποβάλει την παραίτησή του. Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε ότι φέρνει αυτό σήμερα και αύριο θα το αλλάξει».

Πρόσθεσε, δε, ότι, αν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, το κόμμα του θα συναινέσει. Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνούμε με τον κ. Μορώνη ως πρόεδρο, παρά με τον κ. Πολύδωρα. Στο μυαλό μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να κάνουμε ανεξάρτητοι αρχή. Αν πάμε με κριτήρια ότι προέρχεται ο υποψήφιος από τον χώρο της Δεξιάς, τότε να πουμε και εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Δεν θα είχε όμως λογική. Εμείς προτείνουμε τον κ. Σωτηρέλη».

Παφίλης: Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ

«Η λογική η δική μας, με την οποία καταψηφίσαμε, δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» είπε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

«Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά “παρών” για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις”, τόνισε.

Λυκούδης: Η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε τη βούληση του κόμματός του για συγκρότηση του ΕΣΡ και υποστήριξε τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση.

«Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε ασυνεπείς σε ό,τι υποστηρίζαμε -ότι δηλαδή πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Όμως, αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένα δύο πράγματα: πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Την έχουμε, έστω και στο παρά πέντε της Διάσκεψης. Πρόταση για συγκρότηση ΕΣΡ, που θα στηρίζεται σε πολιτική σωφροσύνη» είπε, για να προσθέσει ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, για να προταθεί ο κ. Γιάννης Τζανετάκος για την προεδρία του ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε διαχυμένοι στις διατυπώσεις. Η διατύπωση περι αναστολής δεν είναι σαφής. Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση και να γίνει κατάργηση του άρθρου 2Α».

Βούτσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση

Στο αίτημα που έθεσε συνολικά η Αντιπολίτευση περί απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση», ο κ. Βούτσης εξήγησε: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές».

Μεϊμαράκης: Η Κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ

Την άποψη ότι η Κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ, καθώς δεν επιθυμεί τη λειτουργία του, εξέφρασε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Ο Πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να μην εισέρχεται στα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής. Όπως κινήθηκε, μάλλον, ήθελε να κάψει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ. Αυτά στο παρελθόν γίνονταν με εχεμύθεια και κινήσεις συνεννόησης. Έτσι και εσείς πετύχατε τη συγκρότηση τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτά δεν γίνονται Δημόσια. Η εικόνα του κ. Πολύδωρα -με τον οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα και θα τον ψήφιζα- να μπαίνει στο Μαξίμου να συναντάται με τον πρωθυπουργό, σαν να είχε ήδη αναλάβει, δεν ήταν σωστή. Εδώ πρέπει να έχουμε ομοφωνία και δεν βοηθά η δημοσιοποίηση των ονομάτων, πολύ περισσότερο από το ΕΣΡ, που τα κανάλια ενδιαφέρονται» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση τόνισε: «Σας κατανοώ… Αντί η Κυβέρνηση να σας βοηθήσει, έρχεται και φέρνει νόμο που αφαιρεί τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Αντί να φέρει τότε το νόμο-“γέφυρα”, το κάνει τώρα».

Απαντώντας στον Νίκο Βούτση, ο οποίος υποστήριξε ότι ο όρος «αναστολή» είναι νομικά ορθός, για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές, εξήγησε: «Ο όρος “αναστολή” δεν μπορεί να νομοθετηθεί. Τι θα νομοθετήσουμε δηλαδή; Τι είναι αυτά; Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον πρόεδρο της Βουλής να αναζητεί λύσεις, όπως καλοπροαίρετα έχει κανεί στο προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί καχυποψία. Άλλο το κόμμα του και άλλο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Τι δουλειά έχει και προτείνει ο Τσίπρας; Την σώσατε την παρτίδα βγαίνοντας από την Βουλή και λέγοντας ότι αύριο θα προτείνετε τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θέλει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το σαμποτάρει και βάλλει συνεχώς κατά της ΝΔ».

Με τη σειρά της, η Τασία Χριστοδουλοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση Πολύδωρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται όχι μόνο η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και η ανάθεση σε αυτό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων για την έναρξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.

Ο  Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «νίκη της Κυβέρνησης» τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς, όπως εξήγησε, αποπροσανατολίζεται ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα.

«Πιο έντιμη θα ήταν η κατάργηση του επίμαχου άρθρου» ανέφερε σε άλλο σημείο, υπενθυμίζοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά. «Αν καταργήσετε το νόμο και προτείνετε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε όλοι μας θα συναινέσουμε» είπε στο τέλος.

 

Όλα όσα προηγήθηκαν

«Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στην Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο Νίκος Βούτσης συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας με τον Βύρωνα Πολύδωρα μετά την αντίθεση που εξέφρασαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον Υπουργό Επικρατείας.

Τετ α τετ Παυλόπουλου – Μητσοτάκη

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη συνάντηση ζήτησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

“Πόλεμος” για τον Βύρωνα πριν την κρίσιμη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ

Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία μετά την επιλογή Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ. Ο Βύρων Πολύδωρας, πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Σχολιάζοντας, εξάλλου, την αντίδραση της ΝΔ παραδέχθηκε πως στεναχωρήθηκε και αναρωτήθηκε εάν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θέλει να τον «εξορίσει» από την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Επικρατείας, εν τω μεταξύ, πέταξε, πάλι το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε πως «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ» όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15» και συμπλήρωσε ότι «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά». Τόνισε επίσης πως «η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την αντίδραση της ΝΔ παραδέχθηκε πως στεναχωρήθηκε και αναρωτήθηκε εάν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θέλει να τον «εξορίσει» από την Ελλάδα. Ο Υπουργός Επικρατείας, εν τω μεταξύ, πέταξε, πάλι το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε πως «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ» όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15» και συμπλήρωσε ότι «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.»

Τόνισε επίσης πως «η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ». Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Η ΝΔ, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε πως υποψήφιος για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ είναι ο Βύρων Πολύδωρας, έχει υποστηρίξει, πως το πρόσωπο του δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ και τόνισε πως η κυβέρνηση «οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Προσέθεσε ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ολιγοήμερη αναβολή της προγραμματισμένης διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή πρότεινε η Ένωση Κεντρώων, προκειμένου να ανευρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Αναφέρει μάλιστα, ως κατάλληλο για τη θέση αυτή τον Σταύρο Δήμα. Η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, δεν συνάντησε μόνο την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ έχει τη συνταγματική υποχρέωση να συμβάλλει στην συγκρότηση του ΕΣΡ

«Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση».

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αναγκαία «μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού» ενώ μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».