Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ανασχηματισμός - Τα ονόματα & το παρασκήνιο

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον ο ανασχηματισμός με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να συμπληρώσει τα τελευταία κομμάτια του παζλ στο κυβερνητικό σχήμα.

Μυστική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις δημιουργήθηκαν, μετά την άρνηση του κ. Σκουρλέτη να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος, τον αποκλεισμό του από την Πολιτική Γραμματεία και την σαφή προειδοποίηση του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι δεν θα δεχθεί να σπάσει στα δύο το υπουργείο και να μετακινηθεί σε άλλο πόστο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, μια εικόνα που αποτυπωνόταν και στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης. «Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δράση της κυβέρνησης και του κόμματος είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. Όλα αυτά, για εμάς του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα» καταλήγει στην δήλωση του ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή επισήμαινε ότι «τερματίζεται, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί δήθεν ρήξης στις σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού». Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σβήνει και γράφει, συνεχώς ονόματα που θα στελεχώσουν το καινούριο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, έγινε φανερή η κομματική «δύναμη» που διαθέτει ο κ. Σκουρλέτης, η οποία, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν αντλείται μόνο στη στήριξη των «53» (σ.σ. οι οποίοι εξέφρασαν και χθες την αντίθεσή τους σε νέες ιδιωτικοποιήσεις δια στόματος Θοδωρή Δρίτσα). Από την πλευρά του ο Θοδωρής Δρίτσας που ανήκει στην ίδια Κίνηση, έστειλε μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων στον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Δεν συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι στο ιδεολογικό, πολιτικό , στρατηγικό και αναπτυξιακό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεχθήκαμε τον συμβιβασμό για αυτές τις ήδη εννέα ιδιωτικοποιήσεις που η διαδικασία τους είχε ήδη ξεκινήσει όταν υπογράφηκε η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού. Αυτό ήταν το σημείο συμβιβασμού στις ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε ο υπουργός ναυτιλίας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης North 98.0 και πρόσθεσε:

«Πέραν τούτου δεν υπάρχει άλλη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους. Αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δεν δεσμευτήκαμε ότι θα τις κάνουμε με όρους αποικίας αλλά με τους αξιοπρεπέστερους όρους ως προς τον ελληνικό λαό».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με το enikonomia.gr, ο ίδιος τόνισε πως «είμαστε μια κυβέρνηση με αντιφάσεις ακριβώς γιατί στοχεύουμε σε μια κοινωνία βιώσιμη, αναπτυξιακή, με δικαιοσύνη και ισοκατανομή και την ίδια στιγμή βιώνουμε υποχρεωτικές και δεσμευτικές πολιτικές που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση».

Το κυβερνητικό στέλεχος επεσήμανε πως αυτή η αντίφαση δεν είναι αντίφαση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι ένα κόμμα διαπλεκόμενο και η αντίφαση αυτή μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικότερα από κάθε άλλη πολιτική παράταξη που κινείται στον νεοφιλελευθερισμό.
Γι’ αυτό και ουδείς στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο έκρινε σκόπιμο να έρθει ο κ. Τσίπρας σε αντιπαράθεση με σημαντικό τμήμα του κόμματος -και δη, σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Το βέβαιο είναι ότι θα είναι δομικός με αλλαγές στα υπουργεία και στις αρμοδιότητες. Θα υπάρξουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι «σαραντάρηδες» του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετική άποψη για την εξεύρεση λύσης των προβλημάτων στην κυβέρνηση εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΒΗΜΑ FM”, ανέφερε ότι «δεν είμαι της άποψης ότι τα προβλήματα της κυβέρνησης λύνονται με ανασχηματισμούς. Είναι λογικό να δηλώνουν τις προθέσεις τους (σ.σ. Φίλης και Σκουρλέτης), είναι απόλυτα θεμιτό για έναν υπουργό να λέει “εγώ θέλω να μείνω ή να φύγω”» και εξέφρασε την άποψη ότι και οι δύο Υπουργοί πρέπει να μείνουν στη θέση τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί ένα κυβερνητικό σχήμα απαλλαγμένο από φθαρμένα πρόσωπα, που θα έχει τη «σφραγίδα» της γενιάς του. Τα πιθανά ονόματα τα οποία ενδέχεται να απαρτίσουν τις νέες υπουργικές θέσεις είναι ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Λιάκος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Αλέξης Χαρίτσης