Αβεβαιότητα και πολιτικές συνέπειες στην ευρωζώνη «βλέπουν» τα ξένα ΜΜΕ

Η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας των εκλογών όσον αφορά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος και τα πρώτα βήματα για την μεταμνημονιακή εποχή είναι το κοινό στοιχείο που σημειώνουν σχεδόν όλα τα ξένα ΜΜΕ που με αλλεπάλληλες ενημερώσεις καλύπτουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αρκετά εξ αυτών υποστηρίζουν ότι μπορεί οι οικονομικές συνέπειες από τις αναταράξεις στην Ελλάδα να μην είναι μεγάλες αλλά οι πολιτικές μπορεί να είναι μεγάλες και να επηρεάζουν αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία κάλυψε με ζωντανές συνδέσεις την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, κάνει εκτενή αναφορά στις εκτιμήσεις της δεξαμενής σκέψης Open Europe η οποία σημειώνει:

«Η συμφωνία δίνει στη χώρα ένα επιπλέον χρονικό διάστημα δύο μηνών για να ολοκληρώσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και στην τρόικα να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, οι πρώτες δύο εβδομάδες αυτού του επιπλέον χρονικού διαστήματος σπαταλήθηκαν στην προεδρική εκλογή και ελάχιστος χρόνος αφιερώθηκε στην ανάληψη δράσης. Τώρα το κοινοβούλιο διαλύεται, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει καμία καινούργια νομοθεσία. Κάποιες δουλειές θα συνεχιστούν βέβαια παρασκηνιακά, αλλά με το πολιτικό σκηνικό σε πλήρως εκλογικό ρυθμό, τα μυαλά όλων θα είναι αλλού. Επιπλέον, το τοπίο μπορεί να αλλάξει ριζικά μετά τις εκλογές, δίνοντας έτσι την κατάλληλη αφορμή για καθυστέρηση της οποιασδήποτε ριζικές αλλαγής.

Μετά τις εκλογές, το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει πάλι να εκλέξει Πρόεδρο, κάτι που και πάλι μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο αναλόγως με το πόσο σταθερή θα είναι η νέα κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει να διαπραγματευτεί την έξοδο από το μνημόνιο και να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια: Το περιθώριο για δουλειά εδώ είναι μικρό κάτι που σημαίνει ότι η πίεση θα παραμείνει και θα μειωθούν οι δυνατότητες ελιγμού. Με το τέλος του μνημονίου στα τέλη Φεβρουαρίου, η νέα κυβέρνηση θα έχει ελάχιστο χρόνο να διασφαλίσει μια συμφωνία ή να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις μετρητών τους επόμενους μήνες. Οι διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς πολλοί στην Ελλάδα θέλουν να το δουν να φεύγει αλλά με τους εταίρους στην ευρωζώνη να επιθυμούν την εμπλοκή του στη χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, ένα θέμα που αρκετοί, λανθασμένα, πίστεψαν ότι έχει τεθεί στο περιθώριο».

Κατά το Open Europe είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι αναταράξεις των αγορών όσον αφορά στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κατάστασης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, πολλοί θα μπορούσαν να το δουν ως προπομπό του τι πρόκειται να συμβεί στις ισπανικές εκλογές στα τέλη του 2015, στις οποίες το κόμμα Podemos που τάσσεται κατά της λιτότητας αναμένεται να κάνει πολύ σημαντική εμφάνιση και πιθανώς να βγει και πρώτο κόμμα. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και το Podemos αντιμετωπίζεται, από πολλούς, σαν ένα λαϊκίστικο κόμμα κατά της λιτότητας, που μπορεί να λειτουργήσει σαν βάση για άλλες αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις. Το γεγονός και μόνο ότι ο ηγέτης του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανήρτησε, λίγο νωρίτερα τη Δευτέρα, στο twitter μήνυμα που έλεγε: «το 2015 θα είναι η χρονιά της αλλαγής στην Ισπανία και στην Ευρώπη. Θα αρχίσουμε από την Ελλάδα. Πάμε Αλέξη, Πάμε ΣΥΡΙΖΑ!», είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει όσους έχουν αυτές τις απόψεις».

Οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, συνεχίζει το Open Europe και ο Guardian,  θα χρησιμοποιηθούν επίσης ως προηγούμενο. Οποιαδήποτε συμφωνία ή αναδιάρθρωση προσφερθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να προσφερθεί και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερες εκείνες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης και έχουν υψηλά επίπεδα χρέους (πχ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία). «Οι όροι υπό τους οποίους θα γίνει η οποιαδήποτε κίνηση θα τεθούν σε λεπτομερή έλεγχο, ειδικά σε μια περίοδο που η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν κατά της εφαρμογής αυστηρών μεταρρυθμιστικών και δημοσιονομικών κριτηρίων.  Ο όποιος επιπλέον χώρος δοθεί στην Ελλάδα θα σημειωθεί και θα ζητηθεί και από άλλα κράτη της ευρωζώνης.  Όπως έχει γίνει και άλλες φορές,  η Ελλάδα μπορεί για άλλη μια φορά να γίνει το πειραματικό πεδίο της επόμενης φάσης των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη».

«Αναμενόμενο» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Financial Times, το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή «καθώς οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απορρίψει την έκκληση του κ. Σαμαρά για συναίνεση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για την έξοδο της από το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας». Συμπληρώνει, δε, ότι «οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έδιναν στον ακρο-αριστερό ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3% – 4%, αλλά οι δημοσκόποι αναφέρουν πως δεν είναι σαφές ότι αρκεί για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές».

Για «κακά νέα» για την Ελλάδα και την ευρωζώνη κάνει λόγο ο Ράιμουντ Σάξινγκερ, του γερμανικού Trust Investment GmbH μιλώντας στο Bloomberg όπου σημειώνει ότι «το επόμενο θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε είναι πως θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία και οι δημοσκοπήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Για την Wall Street Journal «οι εξελίξεις δημιουργούν και πάλι φόβους για την σχέση της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές». «Ο ακροαριστερός, όπως τον χαρακτηρίζουν, ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σκίσει το μνημόνιο και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους και έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, αν και το προβάδισμα αυτό περιορίζεται τις τελευταίες εβδομάδες». «Η διχόνοια ανάμεσα στους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά περιπλέκουν τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι πολύ βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση» επισημαίνει η εφημερίδα.

Η επίσης αμερικανική εφημερίδα New York Times καταγράφει τις εξελίξεις αναφέροντας ότι δεν έχει προκληθεί αίσθηση πανικού ανάλογη του 2012 όταν διαφαινόταν πως η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και να κλυδωνίσει την Ευρωζώνη. Ωστόσο, «η προοπτική των εκλογών έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας καθώς ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τα μνημόνια και να επιδιώξει διαγραφή του τεράστιου χρέους, αναμένεται να νικήσει» παρά το ότι, όπως σημειώνεται, έχει μειωθεί, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ.

«Στην ψηφοφορία για τον Έλληνα πρόεδρο ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας απέτυχε και στον τρίτο γύρο. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίασε νέες εκλογές» γράφει το Spiegel στο πρωτοσέλιδο άρθρο στην ηλεκτρονική του σελίδα, προσθέτοντας ότι «όχι μόνο η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και η ΕΕ, είχαν προειδοποιήσει» κατά των εκλογών. Και εκτιμά ότι «φοβούνται θρίαμβο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις». «Το κόμμα απορρίπτει σφοδρά τη λιτότητα που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας» αναφέρεται στο κείμενο και γίνεται αναφορά στη βουτιά των μετοχών στο Χρηματιστήριο.
«Οι Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα Βουλή» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung λέγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται «μπροστά σε στροφή προς τα αριστερά».  Η Suddeutsche Zeitung με τη σειρά της σημειώνει ότι η πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας και σε εκτενές της άρθρο τονίζει τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αναμένει τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων μετά τις κάλπες.

Για «μεγάλο πισωγύρισμα» για τον Έλληνα πρωθυπουργό κάνει λόγο το BBC συμπληρώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της ευρωζώνης που εργάστηκαν σκληρά για να επαναφέρουν την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού το 2010. Και κάνει αναφορά τόσο στις προειδοποιήσεις Σόιμπλε όσο και στην μεγάλη σημερινή πτώση του χρηματιστηρίου.

Πρώτη είδηση είναι οι πρόωρες εκλογές στην  Ελλάδα και στη γαλλική Liberation, η οποία σημειώνει την «βουτιά» του Χρηματιστηρίου καθώς «οι αγορές περιμένουν την άφιξη στην εξουσία ενός κόμματος κατά της λιτότητας». Το δε Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται επίσης στην, μεγαλύτερη του 11%, πτώση του χρηματιστηρίου στην Αθήνα και εκτιμά ότι οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα δονεί και πάλι την Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα La Repubblica αναφερόμενη στην ύστατη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Για «Πρωτοχρονιά αμφιβολιών και φόβων» γράφει η Corriere della Sera, «η Ευρώπη ανησυχεί, κατρακυλά το Χρηματιστήριο» ο τίτλος της Stampa.

«Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: Η Ευρώπη τρέμει» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής οικονομικής εφημερίδας L’ Echo. Σημειώνεται ότι οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Σημειώνει και αυτή την προειδοποίηση Σόιμπλε, και αναφέρει επίσης ότι ο οικονομολόγος της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι οι διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα θα δώσουν τη θέση τους στον «ρεαλισμό», εφόσον εκλεγεί, και πως οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε «μονομερείς» ενέργειες για το χρέος.