«Το Συνέδριό μας επιβεβαίωσε την πολιτική επιλογή να μην υποχωρήσουμε στις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας που επιδιώκουν την παλινόρθωσή τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε προς τον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με αυτό το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στη Δικαιοσύνη, στις διαπραγματεύσεις και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την Αριστερά και απαιτείται μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες μάχες πρέπει να βγούμε νικητές», είπε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγή της ομιλίας του.
«Η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο, επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία και τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά», ανέφερε στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και συμπλήρωσε ότι, «η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας».
O κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μιντιακό πραξικόπημα «από αυτούς που για χρόνια είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους και είχαν συνηθίσει να δανείζονται δημόσιο χρήμα από τις τράπεζες με αέρα» και πρόσθεσε ότι «δεν θα τους περάσει» διεμήνυσε. «Έχουμε μάθει να κερδίζουμε έχοντας απέναντί μας εχθρικά μέσα ενημέρωσης. Ο βρεγμένος της βροχή δεν τη φοβάται».
Κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρος της Ν.Δ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, «ξεπληρώνοντας τα γραμμάτια της εκλογής του» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα για οριστικές αποφάσεις για το χρέος».
«Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», επανέλαβε και ανέφερε τις προϋποθέσεις για την ένταξη:
Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».
Εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τη στάση του στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι, «η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.
Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε».
Στο ζήτημα του χρέους, ανέφερε πως «η προσπάθεια σύγκρουσης με τα φαινόμενα της διαπλοκής βρίσκεται παράλληλα με την προσπάθεια για την έξοδο απο την κρίση σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο» και πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον οδικό χάρτη που έχουμε συμφωνήσει χωρίς να επηρεαζομαστε από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού μας, στο σχέδιό μας η χώρα το συντομότερο να απαλλαγεί από το καθεστώς της αυταρχικής αυτής επιτροπείας.
«Τώρα είναι η ώρα να παρθούν οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως «από την πλευρά μας έχουμε πράξει τα δέοντα». Παράλληλα ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους και υπογράμμισε πως δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις. «Η δέσμευση πρέπει να δώσει σύντομα τη θέση της στην υλοποίηση» σημείωσε με νόημα.
Παράλληλα σημείωσε ότι «το μέτωπο για τις άδειες αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Υλοποιήσαμε τη δέσμευση να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην προσπάθειά μας να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό είχαμε απέναντί μας και τους καναλάρχες και τη ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση ΕΣΡ. Στόχος του να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο κ. Παππάς, ενώ την απόφαση έλαβε η Βουλή των Ελλήνων. Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα αποφασίζει η Βουλή και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οργανωμένα συμφέροντα. Τα συμφέροντα τόσα χρόνια έκαναν αεροπειρατεία. Οποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να σωπάσουμε. Δεν θα σωπάσουμε, έχουμε άποψη. Θα λέμε την αλήθεια και αυτό δεν είναι παρέμβαση. Γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα αθλιότητας μια ανώνυμη μαρτυρία που έγινε πριν 2 χρόνια εμφανίστηκε ως δήθεν παρούσα παρακρατική ενέργεια. Δεν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή, αυτή είναι ιερή».
Επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ., κάνοντας, μεταξύ άλλων λόγο, για ακραίους νεοφιλελεύθερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι “την Αριστερά δεν πρόκειατι να την τρομάξει το παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής”. Αναφερόμενος στα εργασιακά, ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όχι σε έκρηξη υποκειμενισμών σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».
«Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση»
«Το μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη κατά της διαπλοκής είναι το μέτωπο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το οποίο αφορά την ίδια την υπεράσπιση της Δημοκρατίας κράτους δικαίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη ότι, από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, επιχείρησε να μποϋκοτάρει με απώτερο στόχο να μη γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, «αλλάζοντας τη θέση του κόμματός του και εξαργυρώνοντας γραμμάτια της εκλογής του».
«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική» είπε ο Α. Τσίπρας
«Ο τρόμος τους εξηγεί την κατατρομοκράτηση και το ψεύδος, πρόκειται για ιδιότυπο πραξικόπημα, οργανωμένο από όσους είχαν κάνει το κράτος πελάτη και δανειζόταν αέρα.Τώρα που βλέπουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα τους περάσει», σημείωσε και υπογράμμισε ότι, «το πραγματικό διακύβευμα είναι αν σ’ αυτό τον τόπο θα αποφασίζει το κοινοβούλιο και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα. Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε.
«Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ’ επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε «η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δίνει τον τόνο στις μάχες που έχουμε να δώσουμε. Ζήτησε μάλιστα «να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις» λέγοντας όχι σε έκρηξη υποκειμενισμών σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, καθώς και σε έναν πλαστό διχασμό κόμματος – κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «το κόμμα μας να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα, να αναβαθμιστούν τα όργανα».