Τσίπρας στη Σύνοδο: Κουβαλάμε όλο το βάρος της Ευρώπης στο Προσφυγικό

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφορικά με το Προσφυγικό έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζητώντας “αποτελεσματική» αλληλεγγύη έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο Προσφυγικό», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου για το μεταναστευτικό. Από την ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών δεν λείπουν τα ζητήματα για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και το Brexit, τα οποία θα συζητηθούν στο δείπνο εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200. Επίσης τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε.

Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δε δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Αναφερόμενος στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία, ώστε να μη δίνονται αφορμές στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για την Παρασκευή περιλαμβάνει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και στις 10.30 π.μ. με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ώρα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.