Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα βιώνει πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επικείμενης Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ κάνοντας λόγο για αυταρχική κυβέρνηση, με μοναδικό της μέλημα την παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος. Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, με ακραίες μεθόδους από την κυβέρνηση, που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και μίλησε για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης σε δικαστές εν όψει της διάσκεψης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι αυτές οι μεθοδεύσεις παραπέμπουν σε κράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου ενώ αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, τη χαρακτήρισε πραξικοπηματική και κάλεσε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να την επαναφέρει.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει και ζήτησε να επιστρέψουν στο ΕΣΡ οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του. Σε ό,τι αφορά το θέμα της συγκρότησης του Σώματος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση και επανέλαβε πως «η πολιτική αλλαγή σήμερα είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ».

Ανεβάζοντας τους τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου υποκλέπτεται και γίνεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο. Πρόκειται για φαινόμενο που μοιάζει με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα» και τόνισε ότι «ποτέ στην ιστορία της μεταπολιτευτικής δικτατορίας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από δικαστές γιατί δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα μεθοδεύσεων για την ηθική εξόντωση όσων βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση». Μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή και ανέφερε ότι «τα δεδομένα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στη Βουλή από τους γνωστούς εργολάβους της λάσπης. Είναι αυτά δείγματα γραφής μίας εξουσίας που δεν έχει καμία αναστολή στο να υποσκάψει ότι της αντιστέκεται. Μία εξουσία που στέλνει στο σπίτι τους στελέχη που καταγγέλλουν διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Κάλεσε μάλιστα τον λαό σε δημοκρατική εγρήγορση και τόνισε ότι «η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών. Δεν αντέχει άλλη καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια καλύτερη προοπτική. Δεν μπορεί καν να διεκδικήσει αυτά που η χώρα χρειάζεται για να βγει από την κρίση … Κάθε μέρα που περνά, καθιστά πιο δύσκολη την ανάταξη της χώρας. Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ. Για να κάνουμε μία νέα αρχή. Για να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της πρώτης φοράς ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν. Για να ατενίσουμε το μέλλον και πάλι με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Πριν από 2 χρόνια, κυριάρχησε η άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Δυστυχώς, όμως έγιναν. Και σήμερα, ο κ. Τσίπρας προσθέτει στη βαριά οικονομική κρίση, που ο ίδιος προκάλεσε μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα. Μεθοδεύσεις που διχάζουν την κοινωνία. Θέλω να  απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με σκληρή δουλειά, με δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των ευκαιριών. Αλλά κυρίως με μια εύρωστη και δυνατή Δημοκρατία που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου. Και για τη Νέα Δημοκρατία, σας προειδοποιούμε κύριοι της Κυβέρνησης, αυτή η τελευταία προϋπόθεση είναι μη διαπραγματεύσιμη». 

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την αξιοπιστία για να πετύχει τον στόχο της ρύθμισης του χρέους και πρόσθεσε ότι ούτε ο ανασχηματισμός δεν θα βοηθήσει τον κ. Τσίπρα.