Απόλυτος κυρίαρχος ο Αλέξης Τσίπρας με 92,4%

Απόλυτος κυρίαρχος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Έλαβε ποσοστό 92,4%, με βάση τα αποτελέσματα των τριών ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τους 2.926 συνέδρους, ψήφισαν 2.758 και ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε 2.548 ψήφους, ενώ υπήρχαν 176 λευκά και 34 άκυρα. Αν προσμετρηθούν και τα λευκά, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 93,53% (Στο προηγούμενο συνέδριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 74%, ενώ το 2008 είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70%).

Ωστόσο για πρώτη φορά διατυπώθηκε έντονη κριτική και γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι οι σύνεδροι ψήφισαν σε τρεις κάλπες: για πρόεδρο, για Κεντρική Επιτροπή και Εξελεγκτική Επιτροπή και για την Περιφερειακή Συγκρότηση.

Η κυριαρχία του Τσίπρα στο Συνέδριο ήταν δεδομένη, καθώς ούτε επί της ουσίας αμφισβητήθηκε η ηγεσία του, ούτε επί τις διαδικασίας, αφού κανείς δεν έθεσε υποψηφιότητα κόντρα στη δική του.

Είναι γεγονός ότι το 2ο Συνέδριο εξομάλυνε-κάπως- τις εσωκομματικές διαφορές, παρόλα αυτά, δεν έλειψε η έντονη κριτική και η γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας, όπως η τάση 53+ που αντέδρασε με κείμενο στη στο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν, επίσης, από τη σειρά εκλογής στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Αν οι σύνεδροι πριμοδοτήσουν τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν, αυτό θα σημαίνει ότι η ένταση που ενυπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζεται και στις συνεδριάσεις αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕ. Επιπλέον, η κριτική που ασκήθηκε από υπολογίσιμες εσωκομματικά ομάδες, όπως οι 53+ διαμορφώνουν αλλιώς τα δεδομένα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την «εσωκομματική γκρίνια» τόσο για να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες, ενόψει ανασχηματισμού, που, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε χρονικά – όσο και για τις αποφάσεις του περί διεύρυνσης του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πασοκογενές κόμμα.