Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας: Φαρμακεροί διάλογοι Ν. Παππά με Βενιζέλο, Βορίδη για τις τηλεοπτικές άδειες

Σφοδρή επίθεση στους καναλάρχες και έκκληση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι νίκη της Δημοκρατίας» και υπογράμμισε ότι «θα είναι θετικό να αντιληφθούν όλοι οι επιχειρηματίες ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον όπως το αντιλαμβάνεται η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Επεσήμανε ακόμη ότι «έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατ. που θα αξιοποιηθούν για να πάνε 15.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να προσληφθούν 4.000 άτομα στην υγεία και να υπάρξει ένα πρόγραμμα για να επιστρέψουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «είναι συνολικά νίκη για τη δημοκρατία μας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού. Δεν είναι καλό να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και ότι το δημόσιο συμφέρον θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων». Ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε «πώς κάθε φορά που βήχει κάποιος καναλάρχης η ΝΔ παθαίνει η ίδια πνευμονία» και τόνισε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο, κάνοντας πολιτική αποτίμηση στη στάση της ΝΔ. “Κι εσείς Αλτσχάιμερ”, απάντησε απευθυνόμενος στον Νίκος Παππάς ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Απευθυνόμενος στα κόμματα ο κ. Παππάς τα κάλεσε «να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ», ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Να εξηγήσει η ΝΔ πως γίνεται κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης να παθαίνει πνευμονία η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι καλό να υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που να μπορούν να καθυποτάξουν την πολιτεία για τα δικά τους συμφέροντα και να αισθάνονται ότι μπορεί να επιβάλλουν την δική τους ατζέντα».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Κοντομηνά ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «συμμετείχε στη διαδικασία, δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη ξεκίνησε να με καθυβρίζει μέσα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους» και πρόσθεσε ότι «εμπλέκεται και στην παρακολούθησή μου στη Νέα Υόρκη. Είναι προφανές ότι τα κάνει επειδή ατύχησε στον διαγωνισμό και ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες».

Εκείνη την στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης διέκοψε τον υπουργός Επικρατείας και τον ρώτησε αν «λέει αλήθεια ή ψέματα ο κ. Κοντομηνάς» για να του απαντήσει ο κ. Παππάς: «Ο Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Για παράδειγμα να μεταμφιέσει ένα δημοσιογράφο του και να με παρακολουθεί. Τα περί επιρροής μας σε καναλάρχες δεν έχουν τεκμηριωθεί». «Το καταγγέλλετε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Σαφέστατα», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας. Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ Παππά και Βορίδη.

Βορίδης: γνωρίζετε τον Καλογρίτσα προσωπικά;

Παππάς: ναι τον ξέρω προσωπικά.

Βορίδης: με Σπίρτζη

Παππάς: είναι κουμπάροι με τον γιο

Βορίδης: έγινε κατάτμηση έργων για να πάρει τα έργα ο κ. Καλογρίτσας;

Ν. Παππάς: ξέρω ότι σε αυτή την χώρα δημοπρατούνταν τα έργα με εκπτώσεις 2-3%. Οι κατατμήσεις εξοικονόμησαν πόρους και πέτυχαν μεγάλες εκπτώσεις.

Α. Καββαδία: εκτός από τον Καλογρίτσα και ο κ. Θεοδωρικάκος είναι κουμπάρος
Βορίδης: κυρία Καββαδία εκτιμήθηκε η συνέντευξή σας στον υπουργό δεν χρειάζεται να παρεμβαίνετε!

Μ. Βορίδης: η επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού προχώρησε σε έλεγχο τρόπου προελεύσεως και κτήσεως των ποσών που δηλώθηκαν από τον υπερθεματιστή. Έκρινε τον Καλογρόιτσα υπερθεματιστή;

Παππάς: ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική εργασία. Προσκόμισε στοιχεία που επαρκώς κάλυπτε το ποσό. Απόλυτα. Από εκεί και πέρα δεν κατέστη δυνατόν να τα καταβάλει σε ρευστό το ποσό της πρώτης δόσης.

Βορίδης: υπήρξε κρίση της επιτροπής ότι έχει τα λεφτά και 2 μέρες μετά δεν τα κατέβαλε.
Παππάς: καλή τύχη στις μηνύσεις που έχετε καταθέσει. Ανήθικο να κάνετε μηνύσεις σε υπαλλήλους και να ενοχοποιείτε αυτούς του ανθρώπους. Αν θέλετε πολιτική σύγκρουση εδώ.

Μ. Βορίδης: οι ευθύνες στην ώρα τους

Ν. Παππάς : Είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία ρευστοποιούμενα θα κάλυπταν το ποσό. Δεν υπήρξε παραβίαση. Είμαστε στην επόμενη ημέρα και η επόμενη ημέρα δεν έχει για καλή σας τύχη τον Καλογρίτσα

Βορίδης: δεν είναι γιατί παρά τις προσπάθειές σας δεν βρήκε τα λεφτά. Ο Καλογρίτσας ήταν η επιλογή σας εξ αρχής. Είχατε θέμα με την χρηματοδότηση τρ. Αττικής. Από πού τα βρήκε ο

Καλογρίτσας; Τι πόθεν έσχες είχε; Την δήλωση του άλλου με τα 100 στρέμματα; Σας κάλυπτε;

Ν. Παππάς: είναι σύννομο να προσκομίζει και περιουσιακά στοιχεία τρίτων.

Μ. Βορίδης: για ποιο λόγο του έδωσε 100 εκατ. Σας απασχόλησε;

Παππάς: η επιτροπή έκανε την δουλειά της. Εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης και το ακίνητο εκτιμήθηκε στο ποσό αυτό καλώς έγινε δεκτό.

Μ. Βορίδης: κατανοούμε την αντίληψή σας για την διαφάνεια. Το νόημα ελέγχου πόθεν έσχες είναι προέλευση , πηγή και σχέση. Με δυο λόγια: Απεδείχθη εκ της μη καταθέσεως ότι δεν είχε τα λεφτά.

Παππάς: ντροπή της ΝΔ και όνειδος η μήνυση στην επιτροπή διαγωνισμού

Παππάς: κατανοώ το αφήγημά σας. Κανένας από τα μέλη της επιτροπής δεν είναι στέλεχος του κόμματος μας. Είναι στελέχη της δημόσιας διοίκησης με εμπειρία διαγωνισμού. Προσωπικά είναι χαρούμενος και περήφανος που γνώρισα νέα παιδιά που αν τους αφήσεις κάνουν την δουλειά τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Είναι όνειδος και ντροπή η μήνυση που έχετε καταθέσει και πρέπει να την αποσύρετε. Είναι θλίψη.

Βορίδης: μιλάτε εσείς που εργολαβικά πήγατε να δώσετε σε έναν άνθρωπο άδεια χωρίς να έχει ένα ευρώ. Εσείς είστε ο εκπρόσωπος συμφερόντων. Τα συμφέροντα έχουν όνομα και πρόσωπο.

Παππάς: Eλάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και «σφουγγάρι» που έλεγε και ο Σαμαράς

Παππάς: εμείς οι εκπρόσωποι συμφερόντων πήραμε 260 εκατ. ευρώ από άδειες και άλλα 50 εκατ. ευρώ από φόρους για διαφημίσεις. Εσείς όλα αυτά γιατί δεν τα κάνετε; Δεν το κάνατε προσβλέποντας σε εφήμερη τηλεοπτική προβολή. Σας καλώ να κάνετε τώρα το βήμα και ελάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και «σφουγγάρι» που έλεγε και ο Σαμαράς. Ας τα ξεχάσουμε τι κάνετε 27 χρόνια.

Βορίδης: το σφουγγάρι το θέλατε αλλά δεν γίνεται τώρα.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: χάσατε την ψυχραιμία σας και κάνατε προσωπικές επιθέσεις. Είπατε για εκπροσώπους συμφερόντων

Βορίδης: είναι πολιτική κριτική και επιμένω  ότι τα συμφέροντα έχουν πρόσωπο και όνομα τον κ. Παππά

Βορίδης: για τη συνάντηση ανωτάτων δικαστών με πρωθυπουργό θα μας πείτε;

Κοκτέιλ πάρτι Καρανίκας με Ζουράρι στα πλήκτρα

Τ. Χριστοδουλοπούλου: μήπως να μας ρωτήσετε και για την συνάντηση βουλευτών με Τσίπρα
Βορίδης: για το ΣτΕ λέγατε στο κοκτέιλ πάρτι Καρανίκας

Βενιζέλος: ηταν πάρτι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον Ζουράρι στο πιάνο

Παππας: μας ανησυχεί ότι δικαστικοί γίνονται στόχος δελτίων ειδήσεων. Μας απασχολεί πως αξιοποιούνται ορισμένες κινήσεις που είναι στο όριο όπως οι παραιτήσεις δυο δικαστών από το συνδικαλιστικό τους όργανο. Κατασκευάζετε γεγονότα για να υπονομεύσετε το διάλογο. Εισπράξαμε 90 εκατ. ευρώ και ελάτε σε γόνιμο διάλογο για να δούμε πως θα τα διαθέσουμε.

Βενιζέλος: Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα;

Τηλεοπτικές Άδειες

Για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Παππάς τόνισε ότι «όταν αναλάβαμε στο τηλεοπτικό τοπίο υπήρχαν δύο καμπύλες: μία φθίνουσα του αριθμού εργαζομένων και μία αύξουσα του ύψους των χρεών. Επομένως δεν έπρεπε να καθυστερήσουμε. Βάλαμε στον νόμο πολύ αυστηρούς όρους για την απασχόληση και μας επιτέθηκε η ΝΔ και οι καναλάρχες ότι βάζουμε πολύ υψηλό αριθμό εργαζομένων. Είναι επομένως υποκριτικό να μας επικρίνουν σήμερα. Ήδη ανακοινώσαμε πρόγραμμα για την απασχόληση σε όσους χάσουν την εργασία τους λόγω των επιχειρηματικών επιλογών που θα γίνουν».

Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί αεροπειρατεία, είπε ο κ. Παππάς προσθέτοντας πως «για τον κ. Καλογρίτσα επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί ένα αφήγημα που θα τραυμάτιζε τον διαγωνισμό».

Ο τόνοι ανέβηκαν περισσότερο και για την μήνυση που έχει υποβάλει η ΝΔ στον Άρειο Πάγο,  την ακυρωθείσα συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ αλλά και τις παραιτήσεις των μελών του. Ο Νίκος Παππάς απέφυγε να εκτιμήσει ποια θα είναι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και αρκέστηκε να υπενθυμίσει παλαιότερες αποφάσεις.

Νωρίτερα, πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο του ΣτΕ αλλά και στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ακολουθεί ο διάλογος ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπ. Επικρατείας.

Βενιζέλος: επικαλεστήκατε αποφάσεις ΣτΕ που απέρριψαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Θα δούμε τι θα γίνει όταν αποπειραθείτε να ρίξετε μαύρο σε λειτουργούντα κανάλια. Πώς σχολιάζετε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα βγήκαν ενώ η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας για την συνταγματικότητα ματαιώθηκε;

Παππάς: δεν κάνω κανένα σχόλιο. Καλά θα κάνετε και εσείς να κάνετε το ίδιο

Βενιζέλος: σας επαινώ γιατί η σιωπή είναι χρυσός όταν υπάρχουν κραυγαλέες παρεμβάσεις

Παππάς: να το κάνετε και εσείς. Να τηρήσετε τον χρυσό κανόνα

Βενιζέλος δεν είμαστε το ίδιο

Παππάς: γιατί;

Βενιζέλος:  Εσείς είστε αντίδικος. Κρείττον του λαλείν το σιγάν

Σας φαίνεται λογικό να υπάρχουν τιμήματα ύψους που δεν ανταποκρίνονται στην αγορά; Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα; Από πού θα αποσβηστούν και πως αυτό αποτελεί εγγύηση διαφάνειας; Θα μπορούσατε τότε με 8 άδειες να έχετε μεγαλύτερες εισπράξεις. Γιατί ξεκινήσατε το διαγωνισμό χωρίς να έχετε πει τι θα γίνει με θεματικούς ή περιφερειακούς σταθμούς που παίρνουν μέρος της ίδιας πίτας;

Παππάς: 250 εκατ. για 10 χρόνια. Περίπου 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δεν νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το ποσό για ντε φάκτο ενοίκιο. Μου είχατε κάνει κριτική για την τιμή εκκίνησης. ..

Είμαστε στην φάση του σχεδιασμού και θα νομοθετήσουμε σύντομα μια ηλεκτρονικής πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου. Θα διευκολύνει τους σταθμούς καθώς πολλές φορές έρχονται σε συνεργασία με διαφημιστικές όχι από θέση ισχύος. Αρα κανόνες με καθαρό αριθμό αδειών και ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου

Βενιζέλος: Γιατί πηγαίνουν οι υπερθεματιστές με εκβιαστικές συνθήκες να συνάψουν συμφωία με κάποιον που δεν πήρε άδεια;

Παππάς: Δεν εκβιάζει κανείς κανέναν

Καββαδία: Ο κ. Βενιζέλος πάει να δημιουργήσει εντυπώσεις κάνοντας θόρυβο

Βενιζέλος: Τεχνικές παράκαμψης του νόμου, αδιαφάνειας…

Βενιζέλος: Δύο διευκρινίσεις τεχνικού χαρακτήρα

Χριστοδουλοπούλου: Τεχνικού το ένα, νομικού το άλλο…

Βενιζέλος: Ασκείτε και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την εποπτεία επί των εκπομπών; Θα τους καλείτε για εξηγήσεις και θα επιβάλετε κυρώσεις;

Παππάς: Τα τελευταία χρόνια δεν αφήνω τα παιδιά μου να βλέπουν τηλεόραση

Βενιζέλος: Για τα δικά μας τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια;

Παππάς: Δεν είχα τηλεόραση

Βενιζέλος: Τα περί δολοφονίας χαρακτήρων; Έχετε δολοφονήσει το μέλλον των Ελλήνων και τον πολιτικό πολιτισμό

Παππάς: Αντέχετε να ακούσετε; Θα με αφήσετε;

Παππάς: Είναι τουλάχιστον άστοχο να ακούγονται τέτοιες κατηγορίες εναντίον αυτής της κυβέρνησης. Επί του προγράμματος μακάρι να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ και να πηγαίνει και να είναι πολύ αυστηρός

Βενιζέλος: Οι αντιφάσεις σας αναδεικνύουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου

Βενιζέλος: Σε σχέση με το νέο τηλεοπτικό τοπίο έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο διαφάνειας και καταπολέμησης της διαπλοκής;

Παππάς: Έχει αναβαθμιστεί, έχουν γίνει βήματα προς τη διαφάνεια. Οι καναλάρχες δεν μπορούν πλέον να δανείζονται με αέρα. Ο λαός που μας ακούει σκέφτεται πόσα λεφτά θα μπορούσε να έχει εισπράξει το Δημόσιο αν ο Βενιζέλος δεν είχε μετακινηθεί από το υπουργείο του

Βενιζέλος: Τις άδειες στον Μπόμπολα, στον Βαρδινογιάννη και στον Αλαφούζο τις έδωσε ο δικός σας νόμος του 1989

Παππάς; Ο νόμος Βενιζέλου ήρθε αυτή την κατάσταση του 1989 να την μονιμοποιήσει
Βενιζέλος: Και ο δικός σας νόμος ήθελε πρόταση του ΕΣΡ. Γι’ αυτό είναι αντισυνταγματική η επιλογή σας

Ο Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης,  εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Νίκο Παππά τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο ενορχηστρωτής του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου κ. Παππάς, δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά, ούτε σε ένα ερώτημα. Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη διαβλητή επιτροπή».

Απορρίφθηκε η αίτηση της ΝΔ, λόγω παρεμφερούς αντικειμένου της με τη διαδικασία που εξελίσσεται ήδη

Απορρίφθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας (11 έναντι 9) το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών των προσώπων που εμπλέκονται στην διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Κρίθηκε ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της αποδοχής της παρεμφερούς πρότασης του Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας, κλήθηκε σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να απαντήσει για το θέμα, διαδικασία η οποία εξελίσσεται αυτή την ώρα.

Σε επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα κληθούν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Εξάλλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης, αξιοποίησαν το γεγονός ότι υφίσταται δικαστική διαδικασία, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η ΝΔ.