Στρίβειν δια του ανασχηματισμού;

Ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπαίνει ο ανασχηματισμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα υπουργικά γραφεία, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται πολύ σοβαρά την αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενσωματωθούν στο κυβερνητικό σχήμα πρόσωπα “άφθαρτα” προκειμένου να προσδώσουν μια νέα αρχή στο δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Παράλληλα επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση από συγκεκριμένα στελέχη.

Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το χαρτί του αιφνιδιασμού σχετικά με το χρόνο της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού και την επιλογή των προσώπων σε μία προσπάθεια να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησης από τη φθορά των τελευταίων μηνών. Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 13-16 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το iefimerida, πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τα τεκταινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι «υπάρχει το χρονικό περιθώριο», σε περίπτωση που επέλεγε να επισπεύσει τον ανασχηματισμό. Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξει και η έναρξη του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που δεν αποκλείεται να βρεθούν απέναντι σε νέους υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας φέρεται ότι επιθυμεί να συνεχίσει με πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί στην κοινή γνώμη. Στόχος του κ. Τσίπρα φέρεται να είναι και η αξιοποίηση του «νέου αίματος» που υπάρχει στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου να επιλέξει 30άρηδες και πρόσωπα που έχουν λάβει παρασκηνιακά μέρος στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες που έρχονται στο φως για αξιοποίηση παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.