Τσίπρας: Η αμφισβήτηση της Λωζάννης είναι επικίνδυνη για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για την προκλητική δήλωση του Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

O Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο τονίζοντας ότι “η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά»

Το ζήτημα άνοιξε την Πέμπτη όταν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε με νόημα ότι «το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη» και πρόσθεσε ότι «με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;».

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανέφερε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς» και υπογράμμισε ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε με νόημα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», ήταν η πρώτη απάντηση της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.