Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ για τη δήλωση Χαν: Ο Επίτροπος ψεύδεται, δεν υφίσταται τσαμικό ζήτημα

Αναληθή και απαράδεκτη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία.

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ, εμφανίζεται έντονα ενοχλημένο με τον επίτροπο, σημειώνει ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας» και καταλήγει ότι «ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».

Χαν: Εκκρεμές ζήτημα το τσάμικο

Στην απάντησή του στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ο κ. Χαν ανέφερε ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων και πρόσθεσε ότι «περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα».

Μ. Σπυράκη: Ανιστόρητη απάντηση

Η θέση του επιτρόπου προκάλεσε και την αντίδραση της κ. Σπυράκη που έκανε λόγο για ανιστόρητη και αναληθή απάντηση ενώ άφησε σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Κομισιόν

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,καθώς δεν ανακάλεσε  τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χαν ωστόσο όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν λαμβάνει καμία θέση σε διμερή ζητήματα». Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών σχέσεων απάντησε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από Ελλάδα και Αλβανία πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου για «διμερή εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν».

Η εκπρόσωπος Τύπου πρόσθεσε πως η Επιτροπή ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές «για διάλογο σε όλα τα ζητήματα που χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συμπλήρωσε είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών και πως η Επιτροπή «δεν λαμβάνει καμία θέση σε διμερή ζητήματα».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου:

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία νωρίτερα το 2016 πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιδοκίμασε την πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία μιας πλατφόρμας δομημένου διάλογου σε όλα τα ζητήματα που χρειάζονται να ξεκαθαριστούν και ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την πρόοδο. Απαντήσαμε κάποιες ερωτήσεις από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχοντας υπόψιν όλα αυτά. Είμαστε ενήμεροι των δεσμεύσεων των δύο πλευρών για ενδυνάμωση του διαλόγου έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από οποιαδήποτε παρεξήγηση σε όλα τα σχετικά θέματα».

Και στη συνέχεια ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση των δύο κρατών  για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα που χρειάζονται ξεκαθαριστούν για να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Δεν πήγε παρακάτω από αυτό και δεν λαμβάνουμε καμία θέση σε διμερή ζητήματα».