Δημοσκόπηση MARC: Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε το μισό της δύναμής του στον ένα χρόνο διακυβέρνησης

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha εξάγοντας σημαντικά συμπεράσματα για την δημοσκοπική καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των λευκών, των άκυρων και της αποχής ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει πσοοστό 18,8% από το 35% που είχε καταγράψει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όπερ και σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει απολέσει το μισό της δύναμής του μετά από ένα χρόνο την εξουσία.

Μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο επικεφαλής της Marc Θ. Γεράκης παρατήρησε ότι από το 1,9 εκατ. πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το κυβερνών κόμμα έχει απολέσει τις 500.000 πολίτες (δηλαδή ένας στους τέσσερις) χωρίς να υπάρχει πιθανότητα επιστροφής, ενώ 700.000 πρώην ψηφοφόροι (σχεδόν το 30% των πολιτών που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνουν οργισμένοι και θυμωμένοι από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και κατευθύνονται στο λευκό, στο άκυρο και στην αποχή.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συνοχή της τάξης του 36,8% από τους ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015 διατηρώντας την υποστήριξη 699.200 πολιτών από το 1,9 εκατομμύρια ψηφοφόρων που τον υποστήριξαν στις περυσινές εκλογές.

Από το σύνολο των ψηφοφόρων του 2015, το 28,7% δηλαδή ένας στους τρεις πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υπολογίζονται σε 545.300 ψηφοφόροι έχουν μετακινηθεί σε άλλα κόμματα μεταξύ των οποίων στην ΝΔ (6,7%), στην Χρυσή Αυγή (3,6%) στο ΚΚΕ (3,4%) και στο ΠΑΣΟΚ (1,3%). Ένα σημαντικό πσοοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στην Πλεύση Ελευθερίας το οποίο προσδιορίζεται στο 3,4%.

Επιπλέον 190.000 πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ενώ το 24,2% δηλαδή ένας στους τέσσερις πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στην Λευκό, το Άκυρο ή την Αποχή με πιθανότερη εκδοχή να μην ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Η αποχή φαίνεται να κερδίζει έδαφος την ώρα που το εκλογικό σώμα εμφανίζεται έντονα απογοητευμένο από την πολιτική μετά και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 14% τάσσεται με τις απόψεις του Πρωθυπουργού ενώ το 80% του δείγματος εκφράζει δυσπιστία, οργή και θυμό για την κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι κέρδισε την εξουσία με ψέματα και εφαρμόζει πλέον τις μνημονιακές πολιτικές.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της κυβέρνησης είναι οι απαντήσεις που δίνουν για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Συγκεκριμένα δύο στους τρεις πολίτες (ποσοστό 76,7%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών ενώ αντίστοιχα το 74,6% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά της κυβέρνησης στην εν λόγω διαδικασία καταρρίπτοντας το αφήγημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που υποστηρίζει ότι όλα διεξήχθησαν με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.