Αντίστροφη μέτρηση για την προεδρική εκλογή

Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας από την οποία θα κριθεί ουσιαστικά αν η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Εντός των επόμενων ωρών, πιθανών και σήμερα, αναμένεται νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, στο νέο μήνυμά του αναμένεται να θέσει τους βουλευτές προ της κρισιμότητας της ψήφου τους και να παρουσιάσει τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα από το- ορατό πλέον- ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Την ίδια ώρα τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια, καθώς εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι άλλες 12 ψήφοι, για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Για ιστορική αλλαγή και όχι παρένθεση στην περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο διευθυντής Πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα και μέλος της Κ.Ε του κόματος κ. Νίκος Παππάς σε άρθρο του που δημοσιεύουν “ΤΑ ΝΕΑ”. Ο κ. Παππάς ξεκαθαρίζει ότι “Η χώρα είναι μπροστά σε μια αλλαγή ιστορικών διαστάσεων. Όχι μπροστά σε μια απλή εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση. είναι μπροστά σε ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο, όχι μπροστά σε πολιτική παρένθεση” και καταλήγει λέγοντας ότι “σε αυτές τις εκλογές θα κερδ΄σιει όχι απλώς ένα κόμμα. αλλά μια πλατιά πολιτική, κοινωνική και εκλογική συμμαχία με ισχυρό προγραμματικό υπόβαθρο και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει τις κινήσεις του με στόχο να αποτρέψει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπαπνδρέου από το να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Χθες το απόγευμα πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου να υπονομευτεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από τον γιο του Γιώργο Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα τη γραμμή του “παρών” θα ακολουθήσουν οι 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στην τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η προαναγγελία από τον Φώτη Κουβέλη της προεκλογικής συνεργασίας του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έντονες είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίζει στα δύο τη ΔΗΜΑΡ, καθώες από τη μια πλευρά συγκροτείται ένα μπλοκ δυνάμεων που διαφωνεί με την εκλογική συμπόρευση των δύο κομάτων εκτιμώντας ότι οδηγεί το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς σε αφανισμό. Η ομάδα που λέει “όχι” στην εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από την πρωτοβουλία των “6” της Ε.Ε. που έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπως ο Δ. Χατζησωκράτης και ο Θ. Μαργαρίτης, καθώς και οι Γ. Σιακαντάρης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα και Γ. Μπουλμπασάκος. την π΄ρουταση του Φώτη Κουβέλη υποστηρίζουν οι βουλευτές Δ. Αναγνωστάκης, Γ.Κυρίτσης, Ασ. Ξυροτήρη, Μ. Ρεπούση, Μ. Γιαννακάκη και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, ο εκπ΄ροσωπος Τύπου Χρ. Μαχαίρας, καθώς και τα στελέχη Δ. Μαυροκεφαλίδης και Γ. Αμοιρίδης.