Γ. Κατρούγκαλος: Είναι ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ

Δεν μπορεί να αποδεχθεί η Ελλάδα τις προτάσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι αξιώσεις του ΔΝΤ επί της ουσίας, καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται τους όρους εργασίας τους, σε συλλογική βάση.

«Θα δώσουμε μάχη για να διατηρήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» δεσμεύτηκε ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. «Αυτά τα μέτρα τα έχουν απορρίψει ήδη οι εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο Υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί την περαιτέρω επιδείνωση της εργασιακής κατάστασης των Ελλήνων.

Αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς για τα εργασιακά, κατά την οποία ο ίδιος ανέφερε ότι έγινε μια “διερευνητική και διαδικαστική συζήτηση».

Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών για το ίδιο θέμα αναμένεται να γίνει μετά τις 17 Οκτωβρίου, καθώς το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.