FT για Ευρωμεσογειακή Σύνοδο: Το μόνο εμπόδιο για ένα ενιαίο μέτωπο του Νότου, είναι η Ελλάδα

Τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλύουν σε άρθρο τους οι Financial Times, αναφέροντας ότι το βασικό εμπόδιο στο σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου των χωρών του Νότου, είναι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάζει πάλι την υπομονή των δανειστών και με μία τέτοια συμπεριφορά η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένη στο μέλλον.

Η μίνι σύνοδος ήταν ένα διπλωματικό «κέντρισμα στο μάτι» για τη Γερμανία και τους άλλους δανειστές «τη στιγμή που η Κυβέρνηση του Τσίπρα με τη νωχελική της στάση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις εξοργίζει ξανά τους εταίρους στην ευρωζώνη», σημειώνουν οι FT.

Αναφέροντας τα αρνητικά σχόλια από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών και τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο Μαριάνο Ραχόι «που θεωρείται ότι έχει κακή άποψη για τον κ. Τσίπρα», έστειλε εκπρόσωπό του στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ο Φρανσουά Ολάντ συμμετείχε στη Σύνοδο απλώς “για να κερδίσει αριστερούς ψηφοφόρους και να ενισχύσει τις πιθανότητές του στις προκριματικές εκλογές του κόμματός του τον Ιανουάριο».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το δημοσίευμα, είναι ότι οι χώρες του Νότου έχουν εντελώς διαφορετικά κίνητρα, με αποτέλεσμα να απέχουν πολύ ακόμη από το να αποτελέσουν ένα συνεκτικό μέτωπο. Σύμφωνα με το άρθρο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάτι τέτοιο είναι η ελληνική Κυβέρνηση το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για τις νότιες χώρες της ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπόδιο για ένα κοινό μέτωπο είναι η Ελλάδα και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι έπειτα από επτά μήνες «ανόητου ριζοσπαστισμού», που παραλίγο να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας άλλαξε πορεία και υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα.

Συνεχίζοντας οι Financial Times σημειώνουν: «Στα χαρτιά, τα κίνητρα για τον κ. Τσίπρα προκειμένου να υλοποιήσει τις εντολές των δανειστών είναι ισχυρά. Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επιτρέποντας την αγορά ελληνικών ομολόγων. Επίσης, η Ελλάδα θα αυξήσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές της. Αντί για αυτό, ο κ. Τσίπρας δοκιμάζει ξανά την υπομονή των εταίρων στην ΕΕ. Οχι μόνο σέρνει τα πόδια του στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επιτρέπει να προχωρήσει η ποινική δίωξη σε μία κατάφωρα πολιτικοποιημένη υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ».

«Στη μελλοντική ΕΕ των 27, τέτοια συμπεριφορά ρισκάρει να βάλει την Ελλάδα όχι στο κέντρο ενός μετώπου ομοϊδεατών του Νότου, αλλά σε μία κατηγορία μόνη της», καταλήγει το δημοσίευμα.