Αναταράξεις στην ΝΔ από τα σενάρια «αιφνιδιαστικής» στήριξης Δήμα από τη Χρυσή Αυγή

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις- και μάλιστα οργισμένες- στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στα σενάρια που θέλουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να κάνουν την έκπληξη και να ψηφίζουν τον Σταύρο Δήμα στην τελευταία και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Σχετικά δημοσιεύματα έχουν κάνει την εμφάνισή του τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε εφημερίδες.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δημοσιεύματα είναι αυτό της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ όπου αναφέρεται ότι οι 16 ψήφοι της Χρυσής Αυγής θα μπορούσαν να κρίνουν την προεδρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος να θελήσει, δίνοντας «γραμμή» στήριξης του Σταύρου Δήμα, να υποσκάψει την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Και σε δεύτερη επίπεδο να φέρει σε δύσκολη θέση τα κυβερνητικά κόμματα και ιδιαίτερα την Νέα Δημοκρατία η οποία, κυρίως μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, έχει, δια στόματος αρκετών στελεχών της, προσπαθήσει να πάρει μεγάλες αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι βουλευτές Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος απουσίασαν στην πρώτη ψηφοφορία και εμφανίστηκαν στη δεύτερη για να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση αναφέρεται ότι έκανε το γεγονός ότι η στάση του αυτή δεν πυροδότησε κάποιο ξέσπασμα ύβρεων ή απαξιωτικών σχολίων από πλευράς των πρώην συναδέλφων τους στην ΚΟ της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχουν επιδείξει εξαιρετική ηρεμία στις δύο ψηφοφορίες.

Κατά το δημοσίευμα, το σενάριο που θέλει τη Χρυσή Αυγή να αλλάζει στάση περιλαμβάνει αιφνιδιασμό της τελευταίας στιγμής, με τους βουλευτές της να μην συμμετέχουν στην κανονική διαδικασία της ψηφοφορίας την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου προκειμένου να παρακολουθήσουν το πώς θα εξελιχθεί το σύνολο της ψηφοφορίας. Αναλόγως από το αποτέλεσμα και εφόσον φανεί ότι από την ψήφο τους θα μπορούσε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να εισέλθουν στην αίθουσα και να ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα κατά την ανάγνωση του καταλόγου των απόντων, επιβάλλοντας ουσιαστικά την επιλογή τους και την παρουσία τους στην Ολομέλεια, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι βουλευτές δεν θα έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν και θα έχουν ήδη ψηφίσει.

Λαβή για σχόλια φαίνεται ότι έχει δώσει και η σύντομη συνομιλία που φέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να είχε μετά το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο. Μετά τη συνομιλία ο κ. Ιωαννίδης θεάθηκε να απομακρύνεται , κάνοντας μια χαρακτηριστική κίνηση, δηλαδή βάζοντας το δείκτη του δεξιού του χεριού στο κεφάλι, σαν να έλεγε «σκέψου το».

Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις

Εντονότατη είναι η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη στα σενάρια αυτά. Η βουλευτής τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιο φαινόμενο» συμπληρώνοντας ότι τόσο η ίδια αλλά και πολλοί άλλοι βουλευτές του κόμματός της δεν πρόκειται να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στην περίπτωση που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δώσουν θετική ψήφο”. Και εκτίμησε ότι ο ίδιος ο προεδρικός θώκος δεν θα έχει το «κύρος που του αναλογεί» αν ο Σταύρος Δήμας εκλεγεί χάρη στην ψήφο «ενός κόμματος που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση».

Εξίσου κατηγορηματικός εμφανίστηκε ως προς το συγκεκριμένο θέμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» το πρωί της Τετάρτης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι και άλλοι βουλευτές της ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα αν υπάρξει κίνηση στήριξης από τη Χρυσή Αυγή αρνούμενοι να την νομιμοποιήσουν. Υπογράμμισε: «Ούτε να το συζητάτε. Θα υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο σε περίπτωση που διαφανεί ότι η Χρυσή Αυγή… Κι αν χρειάζεται και εμού συμπεριλαμβανομένου… Εγώ αρνούμαι να συμπράξω σε εκλογή Προέδρου με τη Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν πρόκειται να συμπράξω με τη δική μου ψήφο στη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής μέσα από την προεδρική εκλογή. Θα πω “παρών” και δεν θα το κάνω μόνο εγώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι αν όντως υπάρξει κίνηση από τη Χρυσή Αυγή, θα ακολουθήσει και επίσημη αντίδραση από την Νέα Δημοκρατία έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος με τις ψήφους της.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος τόνισε, μιλώντας επίσης στο Mega, ότι η ΝΔ «δεν δέχεται στήριξη από εγκληματική οργάνωση». Αντίστοιχη αντίδραση είχε και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας, το μεσημέρι της Τετάρτης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί ψήφους της Χρυσής Αυγής.