Ν. Φίλης: «Με καθηγητές που κινδυνεύουν με απόλυση τα απολυτήρια δεν είναι αξιόπιστα»

Το ζήτημα με την κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα αφορά την αξιοπιστία του σχολείου, δεν πρόκειται για κλαδικό ζήτημα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «αν ο σύλλογος καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων λειτουργεί υπό το κράτος πιέσεων, δεν μπορεί εγγυηθεί ούτε την αξιοπιστία των τίτλων σπουδών» και πρόσθεσε ότι «τώρα ο σχολάρχης απολύει όποιον θέλει, όποτε θέλει και αυτό δεν μπορεί να διαμορφώσει εκπαιδευτικό ήθος».

Παράλληλα σημείωσε ότι θα γίνονται απολύσεις που θα οφείλονται όχι σε συρρίκνωση τμημάτων, αλλά δεν θα μπορούν να γίνουν αναιτιολόγητες απολύσεις. Ο υπουργός Παιδείας κατήγγειλε μάλιστα ότι πήγαιναν στα σχολεία επιθεωρητές εργασίας και οι σχολάρχες καλούσαν τους σεκιούριτι για να τους εμποδίσουν. Επίσης ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει την εκπαιδευτική πολιτική των κυρίων Ράλλη και Παπανούτσου του 1977.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης ότι ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να προσφέρει επιπλέον ιδιωτικές παροχές, αλλά θα πρέπει να τις δηλώνει και, αν γίνονται επί πληρωμή, να φορολογούνται.

Αναφερόμενος στο δημόσιο σχολείο, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων και πρέπει να διαφυλάξουμε το σχολείο της γειτονιάς. Έκανε γνωστό επίσης ότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για 21 χιλιάδες αναπληρωτές, όσα είναι δηλαδή τα κενά στα σχολεία, ενω για πρώτη φορά έχουν ήδη παει όλα τα βιβλία στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ακόμα την ίδρυση επιπλέον 400 τμημάτων ένταξης, ενώ τα ολοήμερα θα λειτουργούν όπως και πέρυσι, χωρίς όμως επτάωρα μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού, σε μη λειτουργικά κτήρια.