Σε έντονο ύφος κύλησε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, έχοντας ξεκινήσει περί τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ενημέρωσε για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, που είχε τις τελευταίες ημέρες, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και παραδέχτηκε ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα τις βασικές αρχές μιας ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει εκλογικής αναμέτρησης. Τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ αν κατέλθει μόνη της στις εκλογές δεν πρόκειται να εισέλθει στη Βουλή με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενώ μια πιθανή συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους και πάλι δεν φαίνεται να της εξασφαλίζει κάποιου είδους σημαντικό πλεονέκτημα ως προς την είσοδο στην Βουλή.
Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι συζητήθηκε η κοινή εκλογική κάθοδος των δύο κομμάτων στα ίδια ψηφοδέλτια στα οποία θα υπάρξει κάποιου είδους προσδιορισμός, πχ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συνεργασία κλπ. Η ΔΗΜΑΡ θα προτείνει υποψηφίους στα ψηφοδέλτια και με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί το μεγαλύτερο κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα βέτο. Επίσης, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο τελικό κείμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο κομάτων εφόσον τελικά προχωρήσει η προοπτική αυτή, θα αναφέρεται ρητώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τον κ. Κουβέλη, η συμφωνία αυτή που συζητάται διασφαλίζει την οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα ως κόμμα. Τέλος, όσον αφορά στη δική του υποψηφιότητα ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν συζητήθηκε τίποτε συγκεκριμένο προς το παρόν καθώς προέχει η επίτευξη συναίνεσης στους βασικούς άξονες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Η ενημέρωση Κουβέλη ως προς τις επαφές με το ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Την εντονότατη αντίρρησή του εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, ακόμη και αν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, ενώ εκτίμησε ότι μια τέτοια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει τη ΔΗΜΑΡ ως κόμμα.
Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε και ο Θ. Μαργαρίτης ως προς την προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Αντιρρήσεις εξέφρασε και η βουλευτής Νίκη Φούντα, η οποία ώρες αργότερα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της, ενώ απών από την συνεδρίαση ήταν ο βουλευτής Νίκος Ψύρρας, ο οποίος επίσης στο παρελθόν είχε εκφραστεί αρνητικά απέναντι στην προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Σε γενικές γραμμές, οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τρία βασικά σημεία: στην ανησυχία για μη διασφάλιση της κομματικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ, στις διαφωνίες με ορισμένες θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στους δανειστές όπως πχ η επιλογή μονομερών κινήσεων, αλλά και η προθυμία του να υιοθετήσει τις καταγγελίες περί χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη, προ ολίγων ημερών.
Τελική απόφαση δεν λήφθηκε καθώς για το θέμα θα αποφανθεί η ΚΕ και το διαρκές συνέδριο της ΔΗΜΑΡ μετά την 29η Δεκεμβρίου ενώ αντίστοιχη απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επίσης υπάρχουν γκρίνιες και δυσφορία, κυρίως από την πλευρά της αριστερής πλατφόρμας ή προσκείμενα σε αυτήν στελέχη για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή με ένα κόμμα που συμμετείχε στην συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012 και έχει θέσεις που σε πολλά σημεία έρχονται σε αντίθεση με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην διαχείριση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Μαρία Ρεπούση, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ «δεν είναι συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ και ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί σε καμία περίπτωση στη ΔΗΜΑΡ, ούτε πρόκειται να τεθεί τέτοιο θέμα. Όσον αφορά στον εαυτό της, ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσει τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος και ότι είναι ΔΗΜΑΡ και θα παραμείνει.
Από την πλευρά της, η Νίκη Φούντα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της από τη ΔΗΜΑΡ λίγο πριν την δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά ορισμένους κύκλους έχει ήδη ορισμένες επαφές με το Ποτάμι.
Πάντως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο της υπογράμμισε ότι:«Η πολιτική στάση και θεώρηση της βουλευτού διαφοροποιείται σημαντικά, πάνω από έναν χρόνο τώρα, από την κεντρική γραμμή του κόμματος και πλέον δεν υπάρχουν πολλά σημεία ταύτισης. Πρόκειται για μία δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για λόγους πολιτικής και προσωπικής συνέπειας» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της βουλευτού που εκδόθηκε πριν λίγα λεπτά. Η βουλευτής εύχεται κάθε επιτυχία όσον αφορά στις μελλοντικές επιδιώξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε έναν πολιτικό χώρο που με πολύ σεβασμό και η ίδια, με όλες της τις δυνάμεις, υπηρέτησε στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο».