"Ρουκέτα" από τον Τούρκο Πρέσβη: Η μη έκδοση των 8 δεν θα βοηθούσε στις διμερείς σχέσεις

O Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι το ενδεχόμενο να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί «δεν θα βοηθούσε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας”.

Η μετάδοση της συγκεκριμένης δήλωσης έγινε από το πρακτορείο Reuters, το οποίο στο τηλεγράφημά του σημειώνει ότι “οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από μακρά περίοδο εχθρότητας”.

Συγκεκριμένα, ο Κερίμ Ουράς σχολίασε πως “ήταν λάθος το γεγονός ότι τους δόθηκε άδεια να προσγειωθούν”.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ελλάδα στο αίτημα του τουρκικού ελικοπτέρου για προσγείωση και αν αυτό θα έπρεπε να καταρριφθεί, ο πρέσβης διευκρίνισε ότι “δεν εννοούσε κάτι τέτοιο με την τοποθέτησή του”.

«Δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια προσγείωσης γιατί ήταν εμφανές ότι το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φωτιάς όπως είχε αναφέρει εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πιθανότατα αυτοί που διέφευγαν συμμετείχαν σε αυτή», τόνισε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης στην υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Η συνήγορος υπεράσπισης σημειώνει ότι οι στρατιωτικοί φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους.