Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Υπουργική Συνάντηση που θα γίνει με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση στην Τουρκία υπό τη σκιά της αποτυχημένης απόπειρας του πραξικοπήματος θα βρεθεί στο επίκεντρο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ έμφαση θα δοθεί επίσης και στο ζήτημα της τρομοκρατίας, μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναμένεται αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει στην Τουρκία αυτοσυγκράτηση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα.

Η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής το πραξικόπημα και την απόπειρα διασάλευσης της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, και τάσσεται υπέρ της προάσπισης του κράτους δικαίου και της ανάπτυξης της δημοκρατίας,  όπως τονίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και χθες στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την αξιολόγηση των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα και την εκτίμηση του νέου περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή.

Η Αθήνα στηρίζει την Τουρκική Δημοκρατία, δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές της υποθέσεις και ενδιαφέρεται να έχει πάντοτε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα προς όφελος της διμερούς συνεργασίας και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει τέλος στην Υπουργική Συνάντηση Ε.Ε. – Συμβουλίου Χωρών του Κόλπου (EU – GCC), στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνεται η κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη καθώς και η συνολική σχέση EU-GCC.