Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε 13ο & 14ο μισθό με τους θεσμούς

Κάθε ενδεχόμενο περικοπών του 13ου και του 14ου μισθού απέκλεισε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Όσο για τον κατώτατο μισθό, ανέφερε ότι σκοπός είναι να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ο Υπουργός σημειώνει ότι το θέμα του 13ου και 14ου μισθού είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο ίδιος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος απαντά ότι απ’ ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.