Ν. Παππάς: Το ΔΝΤ επιμένει στην άρση των περιορισμών για τις ομαδικές απολύσεις

Κριτική στην πολιτική που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, άσκησε ο Νίκος Παππάς από τη Ρώμη.

Ο Υπουργός Επικρατείας βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση των Υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο απέτυχε στην Ελλάδα, ο κ. Παππάς τόνισε: «Η Κ. Λαγκάρντ έχει παραδεχθεί ότι το ΔΝΤ απέτυχε στην υπόθεση της Ελλάδας. Αυτή είναι πολύ σοβαρή, θα έλεγα ιστορικής σημασίας δήλωση. Ποιος είναι ο πυρήνας των πολιτικών που έχουν αποτύχει;», διερωτήθηκε και απάντησε: η εσωτερική υποτίμηση και η πλήρης απελευθέρωση των αγορών εργασίας.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν. Την ώρα που μιλάμε, επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις συλλογικές απολύσεις και στην επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock-out). Εάν μία οικονομία είναι στάσιμη και οι συλλογικές απολύσεις ισχύουν, οι εταιρείες θα απολύουν. Δεν θα προσλαμβάνουν. Και η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση.

Το δίδαγμα του παρελθόντος είναι το ακόλουθο: πρέπει να συστήσουμε μία συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη. Χωρίς να καταφεύγουμε σε θεσμούς που κάνουν λάθη και στη συνέχεια τα παραδέχονται και μετά τα επαναλαμβάνουν».

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε επίσης και στις εξελίξεις μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου.

«Σε σημαντικές στιγμές καμπής ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διττή επιλογή:  ή να προχωρήσουμε με μια συνηθισμένη (“business-as-usual”) προσέγγιση ή να υιοθετήσουμε μια πολιτική αλλαγών ώστε να καταστήσουμε  το ευρωπαϊκό σχέδιο εκ νέου ελκυστικό για τους ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας,  εξήγησε ότι η βρετανική απόρριψη της Ε.Ε. ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη: Ευρωσκεπτικισμός, άνοδος των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κινημάτων και κομμάτων, εντεινόμενες ανισότητες και ανασφάλεια της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, και κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής δυναμικής, η αδράνεια σημαίνει  κατάρρευση, ανέφερε.

Προηγουμένως, ο Nίκος Παππάς εξέφρασε τη θλίψη του για τη νέα αιματηρή επίθεση στη Γαλλία, ενώ υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στη Ρώμη: