Σε μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 2,5% προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Ένα από τα σχέδια επί χάρτου που ετοιμάζει να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 200 βουλευτών για την ψήφιση του εκλογικού νόμου, είναι και η μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 2,5%.

Τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανιχνεύσει τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων για την επικείμενη κίνηση, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μην έχουν πρόβλημα για τη μείωση του ορίου εισόδου και το ΚΚΕ να ζητά την πλήρη κατάργησή του.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η μείωση θα αυξήσει την πίεση σε κόμματα όπως το Ποτάμι που δημοσκοπικά κινούνται κάτω από το όριο του 3%, ώστε να ψηφίσουν τη συγκεκριμένα ρύθμιση, θα μειώσει το άγχος εισόδου στη Βουλή σε ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ θα αποτελέσει έξτρα κίνητρο για τα κόμματα που ιδρύθηκαν πρόσφατα και κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ. (σ.σ. όπως τα κόμματα του Φαήλου Κρανιδιώτη και των Καρατζαφέρη – Μπαλτάκου), αλλά και τα μικρότερα κόμματα αριστερότερα της κυβέρνησης (σ.σ. ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας).

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της συνεδρίασης  της Κ.Ο. της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος την κατηγόρησε για υστεροβουλία και μεθόδευση, μίλησε για πολιτικούς αμοραλιστές και έκανε έκκληση στους «δημοκράτες βουλευτές» όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν το σχετικό ν/σχ.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νόμος δεν θα περάσει με αυξημένη πλειοψηφία και διεμήνυσε ότι θα ακυρωθεί από αντίστοιχη πλειοψηφία της επόμενης Βουλής. Ζήτησε για ακόμη μια φορά εκλογές το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας με νόημα ότι «πρέπει να τελειώνουμε αυτήν την κυβέρνηση».

Έκανε ειδικότερα λόγο για υστεροβουλία της κυβέρνησης και απευθύνθηκε σε όλους τους βουλευτές: «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ακυρώσουμε τις μεθοδεύσεις και τακτικισμούς της κυβέρνησης. Έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς αμοραλιστές … δεν έχουν κάνενα φραγμό … κάνουν τα πάντα, προκειμένου να παραμείνουν στην καρέκλα» και πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική όπως την προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιβαίνει στην απλή λογική.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αυτό που απαιτούν οι πολίτες δεν είναι μια προοπτική ακυβερνησίας, είναι μια ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Η δόλια απλή αναλογική όπως την προτείνει ο Τσίπρας αποτελεί βόμβα στα θεμέλια αυτή της προοπτικής, πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα περάσει με αυξημένη πλειοψηφία και διεμήνυσε  ότι θα ακυρωθεί από αντίστοιχη πλειοψηφία της επόμενης Βουλής.