Αναταράξεις από την εμπλοκή στη δίκη της Siemens-Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση παράγγειλε ο Άρειος Πάγος

Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου για τυχόν ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών στην αναβολή επ’αόριστον της δίκης για την υπόθεση Siemens.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, με την οποία ανέθεσε την έρευνα στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισκέφθηκε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, προκειμένου να της παραδώσει το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας ανάμεσα στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών γύρω από το θέμα της μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος, έπειτα από αίτημα της κας Θάνου και οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εξαιτίας της διάστασης που έχει πάρει το θέμα.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις νέες εξελίξεις της υπόθεσης, ενώ την Πέμπτη ο Υπουργός θα μεταβεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Νωρίτερα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, ζήτησαν τα έγγραφα της επίμαχης υπόθεσης με σκοπό να τα μελετήσουν και να αποφασίσουν για το αν θα παρέμβουν ή όχι.

Την παρέμβαση του Αρείου πάγου προκάλεσε η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Εισαγγελία Εφετών για την αναβολή της δίκης της Siemens επ’αόριστον.

Η Εισαγγελία Εφετών, ανταπαντώντας στο ΥΠΕΞ που έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είχε στείλει τη μετάφραση του σχετικού βουλεύματος, έριξε το “μπαλάκι” στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πηγές της Εισαγγελίας απάντησαν ότι το ΥΠΕΞ δεν παρέδωσε εγκαίρως όλα τα αποσπάσματα της μετάφρασης του βουλεύματος.

«Δεν υπάρχει εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήσαμε από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015, όπως ρητά είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας από τη μεταφραστική υπηρεσία. Παραδόθηκε μόλις τον Μάιο του 2016, ενώ η δίκη είχε αρχίσει» αναφέρουν.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αναβολή επ’ αόριστον της δίκης για την υπόθεση Siemens

Σφοδρές αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αναβάλει επ’ αόριστον την εκδίκαση της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens, με την αιτιολογία ότι δεν είχε μεταφραστεί το σύνολο του βουλεύματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου δια της κυβερνητικής εκπροσώπου του Όλγας Γεροβασίλη διεμήνυσε ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της εμπλοκής που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παραγραφή των αδικημάτων, ενώ για κωλυσιεργία κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.  Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες», επισήμανε σε σχετική ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Εάν στο Μαξίμου θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη. Είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους», ήταν η απάντηση από πηγές της ΝΔ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens» και επανέλαβε ότι οι 1.087 σελίδες του παραπεμπτικού Βουλεύματος μεταφρασμένες στα Γερμανικά, είχαν σταλεί στην Εισαγγελία από τις 13 Μαΐου και πως το Υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη για την επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι, πράγματι, το πρώτο μέρος της μετάφρασης εστάλη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 2 Νοεμβρίου 2015 και αφορούσε σε μετάφραση 696 σελίδων, ενώ το δεύτερο μέρος που απεστάλη στις 13 Μαΐου αφορούσε σε μετάφραση 882 σελίδων.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο, στις 13 Μαΐου 2016, υπήρχε και η υποσημείωση ότι με την αποστολή αυτή του δεύτερου μέρους της μετάφρασης ολοκληρωνόταν η διαδικασία για το πακέτο των συνολικά 1.087 φύλλων μετάφρασης που είχαν αποσταλεί.

εγγραφο ΥΠΕΞ

Στην επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης της Siemens αναφέρθηκε με σχόλιό του στο Twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens, μήπως «φρόντισε» να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για κύκλωμα το οποίο είχε και άλλη παρέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνης στη δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη.

tweet Καμμένος

Ανάλογο σχολιασμό έκανε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει για άλλη μια φορά τα βέλη του στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ότι δεν υπήρξε αντίδραση από μέρους τους για την κωλυσιεργία.

Έγραψε χαρακτηριστικά: “Και με δεδομένο ότι η μετάφραση της δικογραφίας, όπως απέδειξε ο Νίκος Κοτζιάς σήμερα είχε σταλεί στο δικαστήριο από τις 13 ΜΑΐΟΥ …ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ….όπως αντέδρασαν όταν μίλησα εγώ για παραδικαστικά κυκλώματα”.

Κουράκης: Η εμπλοκή στην υπόθεση Siemens δικαιολογημένα εξοργίζει τον ελληνικό λαό

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ανέφερε ότι η Siemens έχει «λαδώσει» πολιτικούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες και επεσήμανε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ερευνηθούν οι ευθύνες της Ελλάδας, σε επίπεδο δικαιοσύνης και κράτους.

Παράλληλα τόνισε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες της δικαιοσύνης και οι ευθύνες, αν υπάρχουν, ακόμα και σε επίπεδο κρατικό» και επισήμανε ότι η εμπλοκή που προέκυψε με την επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος «εξοργίζει τελείως δικαιολογημένα τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκάνδαλο, έκανε λόγο για χρηματισμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, αλλά και στον νυν πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ερωτηθείς αν μπορεί να αποτραπεί η παραγραφή, σχολίασε με νόημα ότι «ναι, υπάρχει χρόνος φτάνει να κινηθούν κάποιες διαδικασίες, αλλά μας ενδιαφέρει εξίσου το να αποδοθούν ευθύνες για όλους αυτούς που συνέργησαν, συγκάλυψαν ή έβαλαν το χεράκι τους ώστε να τραβάει αυτή η υπόθεση με σκοπό την τελική παραγραφή».

Καράογλου: «Να χυθεί άπλετο φως για τη υπόθεση της Siemens»

«Να χυθεί άπλετο φως για τη υπόθεση της Siemens» ζήτησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ. Καράογλου αφού άσκησε κριτική και στις κυβερνήσεις της ΝΔ λέγοντας ότι το θέμα της Siemens έπρεπε να είχε «τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα» ζήτησε ταυτόχρονα να αποδοθούν ευθύνες, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Εξωτερικών προκειμένου να βρεθεί τρόπος ώστε να ξανανοίξει η υπόθεση και να μην πάει στο αρχείο.