Και η δεύτερη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου μακριά από το στόχο των 180

Τη «δοκιμασία» της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την Τρίτη το μεσημέρι, που θα πραγματοποιηθεί, υπό το τεταμένο κλίμα που διαμορφώνουν οι καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού του Παύλου Χαϊκάλη, αναμένει με ενδιαφέρον το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση, μετά την πρόσκληση για συναίνεση, που πραγματοποίησε στο διάγγελμά του, την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμά του απηύθυνε έκκληση για συναίνεση και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας στο «πακέτο» της νέας του πρότασης, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, την διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και με άλλα πρόσωπα (εκτός της συγκυβέρνησης) και την συμφωνία για ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέχρι το τέλος του 2015.

Παρά το ότι η «στροφή¨Σαμαρά δεν ήταν τόσο τολμηρή όσο ζητούσαν αρκετές φωνές τόσο εντός του κόμματός του όσο και προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ και από ανεξάρτητους βουλευτές, φαίνεται ότι κάποιους τουλάχιστον τους ικανοποίησε. Έτσι, οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος δήλωσαν ότι, επειδή ο Πρωθυπουργός έθεσε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο στην προεδρική εκλογή που βάζει τα θεμέλια της συναίνεσης, θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αντίθετα, η πρόταση Σαμαρά δεν έπεισε ορισμένους άλλους βουλευτές, όπως ο Βασίλης Καπερνάρος από την ομάδα των Ανεξάρτητων ή η Νίκη Φούντα από τη Δημοκρατική Αριστερά οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «παρών».

Τα νέα αυτά δεδομένα σε αριθμούς μεταφράζονται ως εξής: οι βουλευτές της συγκυβέρνησης μαζί με τους πέντε ανεξάρτητους που ψήφισαν και κατά την πρώτη ψηφοφορία το Σταύρο Δήμο αποτελούν τη βάση των 160 βουλευτών. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι κ.κ. Οικονόμου, Κουράκος αλλά και ο Παναγιώτης Μελάς ο οποίος έχει προαναγγείλει θετική ψήφο, χωρίς φυσικά κανείς να μπορεί να είναι 100% βέβαιος. Έτσι ο αριθμός των βουλευτών που θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία είναι 163 και δεν αποκλείεται να υπάρξουν, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες, και οι ψήφοι των βουλευτών κ.κ. Κώστα Γιοβανόπουλου (ανεξάρτητος προερχόμενοςκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες), Γιώργο Κασαπίδη (της ΝΔ), που ήταν απών λόγω προσωπικού προβλήματος στην πρώτη ψηφοφορία, αλλά και των δύο ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Ευστάθιου Μπούκουρα. Ακόμη και έτσι, όμως, ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα δεν φαίνεται ικανός να ξεπεράσει τους 167 – 168 βουλευτές.

Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλοι 10 – 12 βουλευτές για να επιτευχθεί ο στόχος των 180 στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν απέκλειαν, παρά τις αντίξοες ενδείξεις, να βρεθούν τελικά οι ψήφοι που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία.

Και δεν το απέκλειαν με το βλέμμα στην ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία παρά το ότι έχει λάβει απόφαση για μη ψήφιση Προέδρου, εκτιμάται ότι θα μπορούσε, τμήμα της τουλάχιστον, ν’ αλλάξει γνώμη όσο τα χρονικά περιθώρια θα στενεύουν.

Μέχρι στιγμής, πηγές προσκείμενες στον Πρωθυπουργό απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει σε κάποιου είδους νέα «διευκόλυνση» προκειμένου να δελεάσει την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ για να διασφαλίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις επιπλέον «διευκολύνσεις» που φέρονται να έχουν «πέσει στο τραπέζι» είναι τόσο η αλλαγή του υποψηφίου για την Προεδρία με κάποιον άλλον που δεν θα αποτελεί μια τόσο «κλειστή» κομματική επιλογή, ασχέτως των συμπαθειών που, όπως φαίνεται ο Σταύρος Δήμας έχει σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, όσο και η σύσταση κυβέρνησης ‘ειδικού σκοπού”.

Αλλά προς το παρόν, και οι δύο αυτές επιλογές απορρίπτονται από το Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα δε η δεύτερη καθώς αυτό θα σήμαινε, πιθανότατα, απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά από την πρωθυπουργία.

Επειδή, όμως, η ίδια κατηγορηματικότητα επικρατούσε και μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή αλλά τελικά ήρθε ο ελιγμός  Σαμαρά την Κυριακή, αναλυτές δεν αποκλείουν τίποτε μέχρι και την τελευταία στιγμή από καμία πλευρά.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ο «αστάθμητος» παράγοντας που διαμορφώνει το βαρύ κλίμα και οι σκιές που έχουν απλωθεί πάνω από το Κοινοβούλιο μετά τις καταγγελίες περί χρηματισμού, ο οποίος μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να προκαλέσει ανατροπή δεδομένων και διαθέσεων.