Εκλογικός νόμος: Τα 179 "ναι" των βουλευτών και το κρυφτούλι της Χρυσής Αυγής

Προβληματισμός επικρατεί για την εξασφάλιση των 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο, καθώς μπορεί η Κυβέρνηση να υπολογίζει σε 179 θετικές ψήφους όπως συμπεραίνεται από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ωστόσο η Χρυσή Αυγή επέλεξε να κρατήσει για την ώρα τα χαρτιά της κλειστά.

Αυτή τη στιγμή δείχνουν να ψηφίζουν υπέρ 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 15 του ΚΚΕ, 9 των ΑΝΕΛ, 9 από την Ενωση Κεντρώων, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος κράτησε διαφορετική στάση από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όσο για τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν να μην αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, προσπαθώντας έτσι να παίξουν τον ρόλο του “ρυθμιστή”.

Αυτό που προκύπτει όμως είναι ότι στην περίπτωση που οι διατάξεις υπερψηφιστούν ακόμη και από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τα “υπέρ” αγγίζουν τα 197. Έτσι η Κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη 3 ψήφους που θα “σφραγίσουν” τις αλλαγές από τις επόμενες εκλογές.

Το “τρικ” της νομοθετικής βελτίωσης

Σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταφέρει να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους για την κατάργηση του μπόνους και την απλή αναλογική, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νωρίτερα νομοτεχνική βελτίωση με την οποία διασπάται το άρθρο 2 του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ορίζεται ότι διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

Επίσης αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Η θέση των κομμάτων

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ του εκλογικού νόμου. Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα ψηφίσει “όχι” επί της αρχής ωστόσο θα πει “ναι” στα άρθρα για την κατάργηση του μπόνους, την κατανομή εδρών με απλή αναλογική και την νομοτεχνική βελτίωση Κουρουμπλή.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ θέλει κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, κάτι όμως που δεν προβλέπει ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τον νόμο.

Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης. Ο μόνος από τους ανεξάρτητους που θα ψηφίσει είναι ο Νίκος Νικολόπουλος που έστειλε και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό.