Τα "ναι", τα "οχι" και τα "ίσως" του εκλογικού νόμου -Διάσταση Γεννηματά-Θεοχαρόπουλου (upd)

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τίθεται η έκβαση της ψηφοφορίας για την απλή αναλογική. Μάλιστα σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής πρότασης που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ψήφο στα 17 έτη και την απλή αναλογική είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι δύο ανεξάρτητοι από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να υπερψηφίσει την πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά έκανε εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κ.Ο για καταψήφιση της εν λόγω πρότασης.

Έτσι η Δημοκρατική Συμπαράταξη “σπάει” στα δύο, εφόσον το ΠΑΣΟΚ λέει “Όχι” και η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ του “Ναι” στην πρόταση του Πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Free Sunday» είχε δηλώσει ότι «σταθερά έχουμε τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις 10 θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί».

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά είχε βάλει τέλος στα σενάρια για θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει αποσπασματικές ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου. «Εμείς θέλουμε κυβερνησιμότητα και σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, απορρίπτοντας το κυβερνητικό σχέδιο και καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μην το φέρει στη Βουλή.

Στο «Όχι» συγκαταλέγονται οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο θα περάσει (σ.σ. ειδικά στο ζήτημα της κατάργησης του μπόνους) με τις ψήφους του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Με βάση αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα χρειάζεται μόλις τρεις ψήφους για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 200.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ερωτηθείς για το αν περιμένει αποσκιρτήσεις από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Διάβασα μία συνέντευξη του κ. Θεοχαρόπουλου ο οποίος είναι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίας συνιστώσας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν. Δεν ξέρω τι θα κάνει στο τέλος ο κ. Θεοχαρόπουλος αν θα υπακούσει κι αυτός στο καπέλο Βενιζέλου. Εγώ θα ήθελα να διαφοροποιηθεί θετικά. Επίσης νομίζω ότι και στο Ποτάμι, φωνές οι οποίες προέρχονται από την Αριστερά και που τα λέγαμε τόσα χρόνια ως μία δημοκρατική αλφαβήτα για το πολίτευμα και την καθημερινή ασκούμενη πολιτική και αυτοί νομίζω ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί βουλευτές από άλλα κόμματα να ψηφίσουν το νόμο, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε ότι «δεν καλούμε κανένα. Αλλά μου παρουσιάσατε μία εικόνα και σας λέω ότι οι άλλοι πολιτικοί χώροι στο εσωτερικό τους παρόλο που ασκούνται μεγάλες πιέσεις δεν είναι ενιαίοι και αν με ρωτάτε την προσωπική μου βούληση σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που δεν είναι δημοσιονομικό δεν έχει πιέσεις, δεν έχει κεντρική κόντρα θα μπορούσανε να εκδηλωθούν και τέτοιες αντιθέσεις. Δεν είναι δουλειά δικιά μας να πούμε τι θα κάνει ο κάθε βουλευτής, το κάθε κόμμα, εμείς θα θέλαμε τους 200 βουλευτές».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επιφυλάσσεται για τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αναφέρει, πάντως, σε άρθρο του στη Real News ότι θα στηρίξει τα άρθρα για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Αναφερόμενος στο σχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για «έγκλημα» της κυβέρνησης, προβλέποντας ακυβερνησία ενώ η Ένωση Κεντρώων δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με οποιοδήποτε μπόνους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, «το bonus των 30 έως 50 εδρών που κάποια κόμματα θέλουν να διατηρήσουν δεν αντιστοιχεί σε ψήφο των πολιτών».