Η "διπλωματία της γραβάτας" και η αποκλειστική εξαγωγή του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα

Είναι γεγονός ότι το κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής στην Κίνα είναι ιδιαιτέρως φιλικό.

Το φιλικό κλίμα συνοδεύτηκε και από μια ευχάριστη και χαλαρή διάθεση κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, που επέτρεψε να εισάγουν στη συνομιλία τους και τις ενδυματολογικές τους επιλογές, χαριτολογώντας και ξεφεύγοντας από τις στερεοτυπικές εκφράσεις που συνηθίζονται στις συναντήσεις κορυφής.

Έτσι, κατά τη στιχομυθία των δύο πρωθυπουργών μπροστά στις κάμερες ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επεσήμανε: έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι’ αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες.

Για να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας: δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα.

Ο κ. Λι Κετσιάνγκ, απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά!»

Η “διπλωματία της γραβάτας” δεν είναι πρώτη φορά που έλαβε χώρα σε συνάντηση κορυφής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν, κατά τη συνάντησή του με τον Ματέο Ρέντζι ο Ιταλός Πρωθυπουργός χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα μια γραβάτα, την οποία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποσχέθηκε ότι θα φορέσει, όταν ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος.