Διάγγελμα Σαμαρά: συναινετική προεδρική εκλογή, διεύρυνση κυβερνητικού σχήματος και εκλογές το 2015

Την ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή επανέλαβε στο έκτακτο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχωρώντας, όμως, και στη διατύπωση δύο νέων παραμέτρων που θέτουν υπό διαφορετικό πρίσμα πλέον την δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρία, που αναμένεται την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε κάλεσμα για ευρεία συναίνεση στην προεδρική εκλογή, τονίζοντας ότι αυτό προβλέπει και η συνταγματική επιταγή, προσέθεσε, όμως, ταυτόχρονα ότι στη συνέχεια θα μπορούσε το κυβερνητικό σχήμα να διευρυνθεί με πρόσωπα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Επιτυγχάνοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές αλλά και σε ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου να μην την αφήσει για πολλά χρόνια αργότερα, σημείωσε ο Α. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί πραγματικά να πιστέψει ότι μπορεί να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση, ενώ η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική διαδικασία.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το δρόμο για διενέργεια πρόωρων εκλογών, μετά από συνεννόηση, μέσα στο 2015, πιθανότατα στα τέλη αυτού.

Αν και δεν ανέφερε τον όρο κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή οτιδήποτε παρόμοιο, η διατύπωση του Αντώνη Σαμαρά περί διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος μετά την προεδρική εκλογή, καθώς και το γεγονός ότι εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2015, παραπέμπουν, με μικροδιαφοροποιήσεις και παραλλαγές, στην πρόταση «πακέτο» που συζητιόταν ολοένα εντονότερα τις τελευταίες ημέρες εκπορευόμενη κυρίως από ανεξάρτητους βουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί, όπως ο Γιάννης Κουράκος είχαν ξεκαθαρίσει ότι εφόσον υπάρξει τέτοιο πλαίσιο θα ψηφίσουν για πρόεδρο Δημοκρατίας.

Με την πρόταση, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, φέρονται να συμφωνούν και να την προωθούσαν μάλιστα και ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενώ το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, ανοιχτά είχε τοποθετηθεί υπέρ της επίτευξης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για την προεδρική εκλογή, εκτιμώντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές, δηλώνοντας επίσης έτοιμο να συζητήσει τα πάντα.

Η κίνηση του πρωθυπουργού, η οποία κατά πληροφορίες είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί και με τη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμάται ότι απευθύνεται κυρίως προς τους ανεξάρτητους Βουλευτές επιδιώκοντας να τους διευκολύνει να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Σε δεύτερο επίπεδο απευθύνεται και σε βουλευτές των ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι έθεταν ως ζήτημα την αναγκαιότητα ορισμού εκλογών εντός του 2015.

Στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε, επίσης, σφοδρή επίθεση κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την οποία ουσιαστικά κατηγόρησε ότι βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών, σε συνεργασία με την ηγεσία «τρίτου κόμματος», όπως είπε αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο.