"Όχι" από Μητσοτάκη για αλλαγή στον εκλογικό νόμο

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη λύση της απλής αναλογικής, αλλά εξετάζει τη λύση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει πάνω από ένα ποσοστό της λαϊκής ψήφου

«Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», δήλωσε μέσω Twitter ο κ. Τσίπρας.

Έπειτα από τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ενάντια σε ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου.

«Η θέση της ΝΔ είναι αρκετά αρκετά ξεκάθαρη. Δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νομού στην παρούσα συγκυρία. Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα άλλο, ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το μόνο που συζητά το κόμμα του είναι το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, αλλά και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην πρότασή της για ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας πως οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για ποια συνταγματική πρόταση στις επόμενες εκλογές.

Όσο για το αν “βλέπει” σύντομα εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει κάτι επί του θέματος.

Αύριο, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στις 10:00 το πρωί και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στις 12:00 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί, πως η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Κάμμένο, έχει ήδη λάβει χώρα, με θετική έκβαση. Κοινή γραμμή για τη διατήρηση του ορίου 3% και την περαιτέρω αναλογικότητα του νόμου -από μείωση έως κατάργηση του μπόνους-.