Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Σε οριακό σημείο η Ευρώπη - Χρειάζεται νέο κοινωνικό συμβόλαιο (video)

Για τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, την οικονομία αλλά και την προσφυγική κρίση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1949 και είναι ο παλαιότερος οργανισμός με σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα νομικά πρότυπα και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη δημοκρατική ανάπτυξη και στη ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και στην πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη.

«Οι δημοκράτες πολίτες δεν ξεχνάμε τη μεγάλη στήριξη που παρείχε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην αγωνιζόμενη Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του. Στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ελλάδα μετά από “απαράδεκτες καθυστερήσεις”, κύρωσε τον μεν Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 είκοσι τρία χρόνια αργότερα, τον δε Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1996, είκοσι χρόνια αργότερα, αποδίδοντας το αποτέλεσμα αυτό στις πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δυστυχώς ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης στερείται ενός μηχανισμού επιβολής. Οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης οδηγούν κάποιες φορές σε παραβίαση του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη», τονίζοντας ότι η χώρα μας χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της.

Σε οριακό σημείο η Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός, με αφορμή το αυριανό δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη. “Όσο οι κυρίαρχες δυνάμεις επιμένουν να διαβάζουν τους κανόνες και όχι το πρόβλημα τόσο αυτό θα διογκώνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υιοθεσία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ότι το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει, κάτι που “τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού». Όπως τόνισε, όμως, “οι πολιτικές της ξενοφοβίας αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της Ευρώπης».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη” είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να δράσουμε συλλογικά, χωρίς εμμονικούς ηγεμονισμούς και ιδεοληψίες, επαναβεβαιώνοντας τις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε.»

Ελλάδα και Προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Προσφυγικού, τονίζοντας ότι η χώρα μας τον τελευταίο καιρό βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεχίζοντας είπε ότι το 2015, οι Αρχές μας πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις, πολλές από τις οποίες αφορούσαν μωρά, παιδιά,ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες».

Για το ίδιο ζήτημα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ασυνόδευτα παιδιά: όπως είπε, για όσα ανήλικα παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ελλάδα πριν από τις 19 Μαρτίου 2016 και είναι κάτω από 10 χρόνων, θα προταθεί να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνοντας το ζήτημα του Προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για το έργο που έχει προσφέρει.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δίκαιη λύση για το ζήτημα του Κυπριακού, λύση που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό.

Δικαιώματα στην Ελλάδα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά επίσης στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε τομές όπως την αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια, με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές, μειώνοντας, με πρόσφατο νόμο, τον υπερπληθυσμό. Αναφερόμενος στα σωφρονιστικά ιδρύματα ο κ. Τσίπρας ανέδερε ότι προγραμματίζεται η διασύνδεσή τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και ανάπτυξη θεραπευτικών δομών απεξάρτησης.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση καθιέρωσε τον Εθνικό Μηχανισμό εποπτείας των πολιτικών για τους Ρομά και προχωρά στην άμεση ίδρυση Ειδικής Γραμματείας, ενώ την επόμενη περίοδο θα προωθηθούν ενέργειες για την κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης: