Γιουνκέρ στον Τσίπρα: Η Ελλάδα να αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία του προγράμματος

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου προς τις κάμερες ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ό,τι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα» και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά σημειώνοντας με νόημα ότι ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, αν και όχι με ικανοποιητικό ρυθμό.

Ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ ζήτησε «σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», επαναλαμβάνοντας τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό και κυρίως τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται και εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν θα κυριαρχήσει στις επαφές του το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Το θέμα που θα απασχολήσει σήμερα τις συζητήσεις μας είναι το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, καλωσορίζοντάς τον στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.

Παράλληλα επανέλαβε ότι τώρα «η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε πέρυσι με την ίδια σοφία θα κινηθούμε στο εξής ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας.