Την Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, με το κατ’ιδίαν ραντεβού τους να κανονίζεται στο δείπνο που είχαν προς τιμήν του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την περασμένη Παρασκευή, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κύριο αντικείμενο του ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση και ο επερχόμενος εκλογικός νόμος.

Της συνάντησης του αρχηγού της κυβέρνησης και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Μετά τον κύκλο συναντήσεων, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις τους για τον νέο νόμο, που θα προτείνει στην κυβέρνηση, αφού στόχος του Μαξίμου είναι η ψήφισή του πριν από τις διακοπές της Βουλής τον Αύγουστο. Παράλληλα, όπως έχει ήδη δεσμευτεί, η πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα ανακοινωθεί στις 24 Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα ληφθούν στα όρια μεταξύ της απλής αναλογικής – με παραμονή του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή – άποψη την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην παροχή μπόνους 30 εδρών στο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων, που στις εκλογές θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του πρώτου, αφού στην περίπτωση που η ΝΔ αρνηθεί να εισέλθει σε διάλογο επί των δύο προτάσεων, η απλή αναλογική θα έρθει ακόμα πιο κοντά.