Κόντρα Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης για τη "Δίκαιη Ανάπτυξη"

Νέος κύκλος σφοδρής αντιπαράθεσης άρχισε με αφορμή την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού κατά την οποία σημείωσε ότι «δίκαιη ανάπτυξη, είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις», προσθέτοντας ότι είναι «χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα».

Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της σχολιάζει επικριτικά την ομιλία καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «έχει πολύ θράσος να μιλάει για ανάπτυξη» παρότι «εξαιτίας του χάθηκαν 21 δισ. ευρώ από το Α.Ε.Π. της χώρας ή 5.000 ευρώ από κάθε νοικοκυριό τη διετία 2015 – 2016» και επισημαίνει ότι «όσο παραμένει η Κυβέρνηση Τσίπρα, η “πίτα” του Α.Ε.Π. μικραίνει, ενώ τα κομμάτια που αναλογούν στον καθένα και λιγότερα γίνονται και μοιράζονται άδικα.Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι Έλληνες. Αδιαφορούν για τις φιέστες και τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα».

Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΝΔ τονίζει ότι «το ύφος και το επίπεδο των ανακοινώσεων της Νέας Δημοκρατίας γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορο. Είναι σαφές ότι η απογοήτευση από την έκβαση του σχεδίου “παραιτηθείτε” δεν μπορεί να κρυφτεί» και συμπληρώνει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα ήταν καλύτερο να μην μιλάει για ανάπτυξη. Γιατί όλοι ξέρουν πως εννοεί την ανάπτυξη: ληστρικές συμβάσεις για το δημόσιο, συμπίεση του κόστους εργασίας, ελεύθερες απολύσεις, ροή πλούτου στους φορολογικούς παραδείσους, πάρτι με την διαπλοκή, θαλασσοδάνεια. Εκφυλισμός, που αφορά ακόμα και το ίδιο τους το κόμμα».

Άμεση ήταν η νέα απάντηση της Συγγρού προς το Μέγαρο Μαξίμου η οποία σημειώνει ότι «στο γραφείο του πρωθυπουργού τους είναι ανυπόφορο το γεγονός ότι το 85% των Ελλήνων διαφωνεί με την πολιτική τους» και προσθέτει: «Για όσο καιρό ακόμα θα κυβερνάνε τη χώρα, πρέπει να το συνηθίσουν».

Η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της κάνει λόγο για «επικοινωνιακό σόου που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας για να επαναλάβει τα χιλιοειπωμένα. Τα ίδια και τα ίδια. Ευτυχώς τα αγάλματα δεν έχουν φωνή» και προσθέτει «τι να περιμένει η ανάπτυξη από μια κυβέρνηση διώκτη των επενδύσεων». Παράλληλα συμπληρώνει ότι «με τους εξοντωτικούς φόρους και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, με  το άδειο κέλυφος του Αναπτυξιακού νόμου, με τις αμφιθυμίες των Υπουργών, το κράτος  των ημετέρων, τα εξόχως υφεσιακά μέτρα του μνημονίου.Ό,τι δηλαδή χρειάζεται για να φύγουν και οι λίγοι που επιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» είναι «το πιο σύντομο ανέκδοτο της περιόδου, μόνο που δεν προκαλεί γέλιο». Στην ανακοίνωση του Περισσού προστίθεται ότι «ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη υπόσχεται η κυβέρνηση, που ακόμη κι αν επιτευχθεί, αυτό θα γίνει μέσω της δικής του ισοπέδωσης» και καταλήγει λέγοντας ότι «οι επενδύσεις θα πατήσουν πάνω στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, τα ισοπεδωμένα δικαιώματα, τον εκτοπισμό μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Δε θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας».

«Η ομιλία του κ. Τσίπρα αποδεικνύει περίτρανα πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεται τόσο αυτός όσο και το επιτελείο του» αναφέρει το Ποτάμι και σημειώνει ότι «προφανώς αγνοούν ότι η υγιής και διατηρήσιμη ανάπτυξη στηρίζεται σε σοβαρές επενδύσεις από σοβαρούς επιχειρηματίες και δεν έρχεται με απλοϊκές εκθέσεις ιδεών. Πως θα έρθουν νέοι επενδυτές και ποια κίνητρα θα δοθούν για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αυτοί που ήδη δρουν στην Ελλάδα;».